Moskova

Moskova

21 Ekim 2013 Pazartesi

Moskovalıların park sevgisi

осень золотая осень природа экология лес парк осень

Moskovalıların önemli bir kısmı kentteki parklarının kıymetini biliyor ve sık sık ziyaret ediyor.

Ne mutlu ve aferin onlara...

Kuşkusuz bir kentin güzelliğine parklar çok şey katıyor.

Mesela bu nedenle Kiev'i çok severim.  Güzel bir şehirdir. Kiev'deki parklar için şehir içinde park değil, Kiev için park içindeki şehir derler.  

Moskova için de böyle dersek abartmış olmayız.

Parklar kent sakinlerinin yaşam kalitesine de çok şey katıyor...İnsanlara şehir içinde parkların ötesinde parkların (belki de ormanların demek daha doğru) içinde şehirler lazım. Öyle değil mi?

Moskova'daki parkların içinde  özellikle de Gorki Parkı en fazla ziyaretçiye sahip güzel bir park.

Bir arkadaşım Gorki Park'a giitiğimiz bir gün yeni dikilmiş bir fidanla resim çektirmişti. Neredeyse her yıl aynı tarihlerde aynı fidanla- artık ağaç oldu, yeni bir resim çektirip, durumunu kontrol edip, belgeliyor. 

Bu ağaç, artık onun sevgili ağacı, bir şey olacak diye ödü kopuyor. Sadece bu ağacı görebilmek için bile bahane yaratıp Park'a gidiyor.

Parkları seven tek Moskovalı o değil tabii ki...Rus araştırma şirketi Kamuoyu Vakfı’nın yayınladığı rapora göre Moskovalıların yüzde 86’sı parkları ziyaret etmeyi seviyor. 


Yüzde 71’i park ziyaretinin başlıca amacının tek başına, çocuklarla, yakınlarla, arkadaşlarla veya tanışlarla yürüyüş yapmak olduğunu belirtirken yüzde 7’si etkinlikler için, yüzde 6’sı dinlenmek için parklara gittiklerini söylüyor.


Parkta bisikletle gezmek, parkın güzelliğini seyretmek, kafelerde veya bankta oturmak isteyenlerin oranı ise yüzde 5. Moskovalıların yüzde 4’ü ise parkları spor için seçiyor. Yine yüzde 4’ü çocukları oyun alanlarına götürmek için parklara gidiyor. Yüzde 3’ü ise parkları piknik için ziyaret ediyor.

Ankete katılanların yüzde 14’üyse parkları hiç ziyaret etmiyor. Eh, o kadar ilgisizlik normal.

Moskovalıların büyük bir kısmı (yüzde 65) kentteki parkların iyi yönde değiştiğini düşünüyor. Yüzde 6’sı herhangi değişikliğin olmadığını, yüzde 1’i ise kötüye doğru gittiğini belirtti.

Araştırmada, Moskovalıların en sevdiği mekan olarak Gorki Parkı gösterildi. Kent sakinlerinin yüzde 32’si bu parkı seçiyor. 

En popüler parklar listesinde ayrıca Sokolniki (yüzde 16), Tsaritsino (yüzde 14), Rusya Fuar Merkezi (VDNH) (yüzde 10), İzmaylovskiy park (yüzde 9) ve Kolomenskoye (yüzde 9) yer alıyor.

Bana sormadılar. Sorsaydılar hiç düşünmeden Muzeon Park ya da benim deyişimle ( Yeni politikacıların gözünden düşmüş ) Eski Heykeller Parkı derdim.

Böyle diyorum, zira Sovyetler Birliği Dönemi'nde yapılmış, meydanları süsleyen, ancak şimdikiler tarafından sakıncalı bulunup yerlerinden sökülen ne kadar heykel varsa burada adeta depolanmış durumda. Şükürler olsun ki  kapalı tozlu depolarda değiller, meraklılarının görebilmesi için açık havada parkın içinde teşhir ediliyorlar. 

Muzeon Park, son yapılan düzenlemelerle eskisinden daha da güzel oldu. Doğa içinde Park'ı gezerken, Rus heykel sanatının güzel eserlerini ve yeni yapılan bir bölümde açık havada, soğuktan titreşerek resimlerini teşhir eden sokak ressamlarını da gömek mümkün.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder