Moskova

Moskova

3 Şubat 2013 Pazar

Troyka


Troyka (ТРОЙКА), hızıyla ün salan, üç atın koşulu olduğu arabalara verilen, "üçlü" sözcüğünün Rusçadaki karşılığından türetilmiş bir isimdir. 

“Rus troykası”, Rus kültürünün ve tarihinin önemli simgelerinden biri. 

Bazen tekerlekli, ancak genellikle kızak şeklindedir.

Rusya’da at, çok eski zamanlardan beri hem binek amaçlı, hem de çekim hayvanı olarak kullanılmaktaydı. Bazı verilere göre 18. yüzyıla kadar Rusya’da kural olarak bir at veya birbirleri ardından koşan birkaç at kullanılıyordu.  Sonralarıysa üç atı yan yana koşturma yolu tercih edilmeye başlandı.

Troyka denilen üç at koşulu bu arabalar daha çok uzun yolculuklar için kullanılıyordu.

Tamam işte, üç atın koşulu olduğu araba anladık, deyip geçmeyin. Bunun incelikleri var.

Üç atın yürüyüşü farklıdır. Ortadaki dip at cilveli ve hızlı tırıs gider. Yan atlarsa çılgıncasına, dörtnala koşar. Bu sayede üç at daha yavaş yorulur ve saatte 45-50 kilometreye ulaşan bir  hızla gidilebilinir. Troyka için daha çok kısa boylu atlar seçilir. Nedeniyse bu tip atların çok dayanıklı olması.  Ancak ortadaki dip at yan atlardan daha kuvvetli ve daha yüksek boylu olmalıdır.

Üç atın arasında oluşan açıdan ötürü, bir yelpazeyi andıran etkileyici bir görünüm ortaya çıkar.

Başlangıçta üç at koşulu arabalar posta ve yangın servisleri tarafından kullanılıyordu. Bu arabalarla memurlar ve tüccarlar da yolculuk yaparlardı. Şık giysili sürücülerin kullandığı troykalar, toplumsal statünün simgesi sayılır ve özellikle soylular tarafından kullanılırdı. Sıradan insanlarsa yalnızca bayram günlerinde Rus troykasıyla hızlı yolculuk yapıp eğlenebilirlerdi.

Rus troykasının bir özelliği daha vardır. O da özel ve güzel süsleri.

Atların koşumları hafif olur, güzel resim ve oymalarla süsleniyordu.  Dip atın hamutu bilhassa güzel resim ve oymalarla süsleniyordu.

19. yüzyılın ortalarında Moskova hipodromunda üç atlı arabalar arasında yarışlar düzenlenirdi.  1911’de Londra’da düzenlenen Dünya sergisinde Avrupalılar ilk kez Rus troykasını gördüler. İç savaş yıllarında üç at koşulu üstü ve yanı açık arabalar daha çok yaygınlaştı. Böyle arabalara makineli tüfek yerleştirilebiliyordu. Bu arabalar asker ve silahları istenilen yerlere çok hızlı ulaştırmak olanağını vermekteydi.
Sovyet Birliği döneminde  ve sonraları, teknoloji gelişip motorlu araçlar ortaya çıkınca haliyle Rus troykasına olan ilgi nispeten azaldı.  Eski bir gelenek ve nostalji olarak kaldı.

Şimdilerdeyse  geleneksel olarak Moskova’da her yıl üç at koşulu arabalar arasında büyük rağbet gören yarışlar düzenleniyor. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder