Moskova

Moskova

7 Şubat 2013 Perşembe

“Tamirci Çırağı”nın Rus versiyonu


Bugün, Cem Karaca’nın ölümünün 9. yılı. Sevgiyle analım.

Anmayı hoşgörünüze sığınarak matrak bir kliple yapalım.

Cem Karaca’nın “Tamirci Çırağı-İşçisin Sen İşçi Kal” isimli şarkısını herkes biliyordur.

Bir zamanların en popüler şarkılarından biriydi. Yıllar geçse de unutulmayacak bir şarkı...Kiminin yaralarını kanatır, kiminin gözlerini doldurur.

Hikayesi şöyleydi: Bir araba tamircisinde çalışan genç delikanlı lüks arabasını tamire getiren güzel genç kadına vurulur. Sonrası şarkının adından da belli; özetle “haddini bil”, boyundan büyük aşklara kalkışma, falan diye anlatmak mümkün.

Şarkı, “Ağır Roman” filminde de kullanılan müzikti.  "Ağır roman” da, bu şarkı da efsanedir! Tamirciyi Okan Bayülgen’in oynadığı klibi de hoştur.

İnternette bu şarkının bir de Rusça versiyonu var. Muhtemeldir ki Rusya’da okuyan bizim Türk öğrencilerinden biri  şarkıya bir Rus şarkısının klibini monte etmiş.
Konu hemen hemen aynı; eşleştirme matrak ve hoş olmuş.

Takıldığım konu tabii ki delikanlıyla genç kızın bizim eski Yeşilçam filmlerindeki gibi aralarındaki sınıf farkı sorunlarını aşarak aşklarını mutlu sona erdirmeleri.

‘Do skoroy vstreçi’ isimli bu Rus şarkısının klibi, Zveri isimli bir Rus müzik grubuna ait.
Zveri, 2001 yılında kurulmuş, bir Rus pop-rock müzik grubu,.Grubun adı ‘Zveri’, ‘Hayvanlar’ demek. Grubun adı, kurucusu Roman Bilık’ın ‘Zver’ (‘Hayvan’) lakabından kaynaklanır.

Ruslar, biriyle vedalaşırken bu kişiyi en yakın zamanda yeniden görme isteğini ifade ederek, bizdeki “Görüşmek üzere” demek anlamına gelen  ‘До скорой встречи’ [Da skóray fstréçi] derler.

‘Do skoroy vstreçi’ şarkısına çekilen klip de izlemeye değer. Klipte komik şartlarda doğan bir aşk hikayesi anlatılmakta.
 ‘Zveri’ grubunun birçok şarkısı aşk ile ilgili. Ayrıca grubun gençlik havasını veren bütün şarkıları Rusya’da çok seviliyor.

Zveri Grubu, 2006 yılında MTV Rusya Müzik Kanalı tarafından en iyi grup olarak seçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder