Moskova

Moskova

9 Haziran 2009 Salı

Rusya'nın adı Nevski, ensesinde Stalin

Rusya resmi televizyon kanalının haziran ayında başlattığı “Rusya’nın adı” isimli yarışma sonuçlandı. Önce Rusya tarihinden 500 kahraman www.nameofrussia.ru internet sitesinde halkın oylarına sunuldu. Sonra adayların sayısı 50’ye, ardından da 12’ye indirildi.

Son üç ay içinde her bir kahramanla ilgili TV programları ve tartışmalar yapıldı. Toplam olarak 4,5 milyon oy kullanılan yarışma dün gece sonuçlandı ve “Rusya’nın adı” ilan edildi.

13. yüzyılın Rus lideri ve komutanı Prens Aleksandr Nevski birinci seçildi. Nevski için yarım milyonu aşkın oy kullanıldı. Onun hemen ardından 2011’de bir suikaste kurban giden Çarlık Rusyası’nın reformcu Başbakanı Pyotr Stolipin geldi.

Oylamanın son saatlerinde ünlü Rus şairi Aleksandr Puşkin’i geride bırakan Sovyet lider Stalin üçüncü sıraya yükseldi. Çar Birinci Pyotr (veya Büyük Petro) beşinci, bolşevik devrimin önderi Lenin ise altıncı oldu.

Lenin’in ve özellikle de Stalin’in Rus halkından böylesine destek alması, yarışmanın sansasyonu oldu. Komünist Partisi, organizatörlerin internet oylamasında hile yaparak Stalin’in kazanmasını engellediğini iddia etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder