Moskova

Moskova

4 Haziran 2009 Perşembe

Moskova Metrosu

Josef Stalin tarafından 1931'de inşaası başlatılan Moskova Metrosu, günümüzde büyüklük bakımından New York, Paris veya Londra metroları ile karşılaştırılsa da iç mimari ve dekorasyon bakımından dünyanın en güzel metrosu olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir.

Moskova Metrosu, haklı olarak bir mimari eser sayılmaktadır. Metroyu Moskova’nın en iyi mimarları şekillendirmiştir. “Kızıl Kapı”, “Sokolniki” ve “Mayakovskaya” istasyonları, Brüksel ve Paris’te yapılan uluslararası sergilerde Grand Prix’ye (Büyük Ödül) layık görülmüştür. İlk istasyonların yapımına, devrim öncesi Rusyası’ndaki Çar Sarayları’nın inşasında harcanan miktardan daha fazla mermer harcanmış. Büyük Vatan Savaşı zamanında metro, sığınak olarak kullanılmış.

Halkın kullanımına açık hatlardan başka, güya hükümet binalarını şehrin kenarında bulunan mistik bir yeraltı şehriyle birleştiren esrarengiz bir metro (II. Metro) daha varmış.

Peki dünyanın en çok yolcu taşıyan metroları hangileri? Uluslararası Metrolar Birliği’nin açıkladığı verilere göre, kilometre başına 8,5 milyon yolcuyla Moskova Metrosu bu sıralamada ikinci sırada. Dünyanın en yoğun metrosu kilometre başına 10 milyon yolcu ile São Paulo (Brezilya) Metrosu. Moskova Metrosu’nu 7 milyon yolcuyla Şangay Metrosu izliyor.

Bugün 12 hattan oluşan, 301,5 km. uzunluğundaki Moskova Metrosu’nda 187 istasyon bulunuyor. Moskova Metrosu devlet tarafından işletilmektedir. Metroda 35 binden fazla personel istihdam ediliyor. Moskova Belediyesi metroyu genişletme çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. En son eylül ayının başında Arbatsko-Pokrovskaya hattında “Slavyanskiy Bulvar” istasyonu hizmete girdi. Önümüzdeki yıl Lyublinsko-Dmitrovskaya hattında “Dostoyevski” ve “Marina roşa” açılacak. “Myakininskya", “Volokolamskaya”, “Mitino”, “Borisova”, “Şipilovskaya”, “Zyablikova” ve “Novokosino” durakları da üç yıl içinde faaliyete başlayacak.

Moskova Metro'sunda her hattın kendine ait ismi ve rengi bulunmaktadır. Hatlar genellikle Moskova'nın dışından merkezine doğru yönlenmiştir. Sadece çember isimli -ring- hattı (20km) tüm diğer hatları keserek transfer hattı gibi kullanılmasını sağlamıştır. Ayrıca hattın ismi ve istasyonların isimleri yolculuk sırasında anons edilmektedir. Anonsu yapan kişi erkek ise bindiğiniz trenin yönü Moskova'nın merkezine doğru gidiyor, kadın ise merkezden dışarı doğru gidiyor anlamı taşımaktadır. Ring hattı için erkek anons sesi saat yönünde, kadın anons sesi saatin ters yönünde yol aldığınızı göstermektedir.

Sarhoşundan ayyaşına, silahlısından bıçaklısına, hayat kadınından öğrencilerine kadar pek çok değişik milyonlarca yolcu taşıyan bu metrolar, görenleri hayretler içerisinde bırakan sahneler yaşanıyor.
Metro içerisinde soyunup çırılçıplak dolaşan yolcunun bile fazla dikkat çekmediği seyahatlerde, lezbiyen çiftlerden dayak yiyen askerlere kadar ne ararsan bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder