Moskova

Moskova

9 Haziran 2009 Salı

Moskova'da insanı bezdiren 7 şey














“Element" dergisi Moskova'da insanı yaşamaktan bezdiren 7 konuyu 7 başlık altında toplamış, ne dersiniz sizde aynı fikirde misiniz?

1) Sıkışık trafik:


Trafikten kaçamazsınız, çünkü trafiğin en yoğun olduğu saatler dediğimiz zaman aralığı, bir iş günün dörtte üçü boyunca sürüyor. Metroda ise babuşkalar ölümcül olabiliyor, hele ki kapıya yakın, düşeş bir yer kaptıysanız. Araba sahibi olmak da aynı derecede tehlikeli, üstelik sola dönebilmek için St Petersburg’a kadar gitmeniz gerek.


2) Müşteriye güler yüz


Batılılara servis yapan bir restoranda değilseniz, maalesef, servis iyi olmayacak. Çivi çiviyi söker hesabı, kasanın başında duran devuşkaya, onun size davrandığından daha kaba davranın ve hatta bunu başarabilmek için, sinirleriniz bozulana kadar, ayna karşısında alıştırma yapın. Belki o zaman size de servis yapılacaktır.


3) Hava Kirliliği


Moskova’nın havası, mesela Çernobil’e kıyasla daha temiz olmasına rağmen, gün sonunda üzerinizde, güçlü bir kese ve anti-bakteriyel sabunla çıkarabileceğiniz bir kir tabakası bırakıyor. Dışarı çıkıp yirmi dakika koşarsanız, ömrünüz, muhtemelen bir, beş yıl kadar kısalıyor.


4) Militsiya


Yasal olarak, sizi gerekçe göstermeden durdurmaya hakları yok. Fakat pratikte, eğer havada turist kokusu alırlarsa, sizi, alacakları bir sonraki votka şişesinin sponsoru olarak görüyorlar. Hele de, güneşte biraz yandıysanız, metroya girme konusunda baya bir şansa ihtiyacınız olacak.


5) Hayat Pahalılığı


Yeni yapılan, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında, Moskova, Londra ve Tokyo’nun hemen ardından üçüncü sırayı alıyor. Emlak fiyatları sürekli artıyor; hatta toplu taşımada bile, indi-bindi 19 rubleye çıkmış durumda. Ama doğruyu söylemek gerekirse, içki hala ucuz.


6) Park Yeri


Her büyük şehirde olduğu gibi, Moskova’da da şehir merkezinde park yeri bulmak mümkün değil. Yetkililer ise bu duruma çözüm olarak, yeni park alanları inşa etmek yerine, park etmek yasak olan yerlere park eden arabaları çekerek çözüm buluyor. Araba yoksa, sorun da yok. Metroda görüşürüz.


7) Yüz Kontrolü


Keyfi, sinir bozucu ve aşağılayıcı – sosyal adaletten yoksun gece klübümüze hoşgeldiniz. İçeri girmek için mantıklı açıklamalar (“Çok paramız var ve tüm bu paralarımızı sizin müessesenizde harcamak istiyoruz!”) işe yaramadığında, sosyal statüye yapılan vurgunun (“Sen benim kim olduğumu biliyor musun!?”) tüm sorunları çözdüğü de bilinen bir gerçek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder