Moskova

Moskova

25 Nisan 2020 Cumartesi

Sovyet yadigarı "Alyonka" çikolatasının simgesi olan bebek kim?







Rusya'nın Sovyet yadigarı en ünlü sütlü çikolata markası Alyonka'nın ambalajını 40 yıldır aynı yüz süslüyor. Peki, çikolataya ismini veren ve ambalajı süsleyen yüz kime ait? Bugün nerede, nasıl yaşıyor? Aziz Nesin'in "Fil Hamdi" hikayesinde olduğu gibi bir anda, "onlarva Alyonka" nasıl ortaya çıkmış? İşte size ünlü çikolatanın arkasındaki ilginç öykü:

Krasnıy Oktyabr (Kızıl Ekim) çikolata fabrikası Alyonka'yı ilk kez 1966'da üretmiş. 

Bu karar Sovyetlerin o zamanki gıda programının bir parçası olarak alınmış. Ürüne ismini verense ünlü kadın kozmonot Valentina Tereşkova'nın kızı Alyonka. Tereşkova son dönemde Duma milletvekili olarak, Putin'in görev süresinin uzatılmasına izin verecek anayasa değişikliğini gündeme getiren milletvekili olarak biliniyor.

Ama ambalajın üzerindeki yüz Tereşkova'nın kızına değil, foto muhabir Aleksandr Gernias'ın kızı Yelena'ya ait. Gernias bizzat çektiği kızının fotoğrafını 1965'te Veçernyaya Gazeta'nın (Akşam Gazetesi) düzenlediği yarışmaya göndermiş. 

1962'de çekilen fotoğraf önce ünlü bir sağlık dergisinin kapağını, sonra da çikolatanın ambalajını süslemiş. Enteresan olansa, küçük kızın "daha ulusal" görünmesi için gözlerinin rötuşlanarak maviye boyanmış olması.


Yelena Gerinas, ambalajdaki yüzün kendisine ait olduğunu 2000'li yıllara kadar kimseyle paylaşmamış. 36 yaşına geldiğinde ise kendisine 5 milyon ruble tazminat ödenmesi için firmayı mahkemeye vermiş, ancak iki yıl süren davayı kaybetmiş. Bu olaydan sonra Rusya çapında çok sayıda kişinin "Alyona benim" diyerek şirkete dava açması da bir başka ironi.

Bugün 56 yaşındaki Gerinas fotoğraftaki küçük eşarbı hala sakladığını söylüyor. Kendisi iki çocuk annesi olan Yelena Gerinas eczacılık yapıyor ve Podmoskovye'de sessiz bir hayat sürmeyi tercih ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder