Moskova

Moskova

24 Kasım 2019 Pazar

"Bu tatlılar insanı öldürür!"







Rusya'da geleneklere göre farklı bölgelerde farklı tatlılar revaçta olsa da, genel olarak halkın tatlıya düşkünlüğü malum.  Argumentı i Faktı dergisine konuşan diyetisyen hekim Lyudmila Zotova bazı tatlıların sağlığa diğerlerinden daha zararlı olduğuna, bazılarının "nispeten daha iyi" olduklarına  dikkat çekti.

Zotova'ya göre, en zararlı olanlar ponçik (donut), meşhur Tatar tatlısı çakçak ve hvorost gibi yağda kızartılarak hazırlanan tatlılar. Zira bu tatlılar yüksek miktarda basit şekerin yanı sıra trans yağ içeriyor.

İkinci sırada hamurdan yapılan mayalı tatlılar geliyor. Üçüncülük ise çikolata tabletler ve kremalı yaş pastaların.

Zotova, hangi tatlıların daha zararlı olduğunu anlamak isteyenlere bir de ipucu veriyor. Buna göre, bir tatlının hazırlanışı ne kadar komplike ve malzemeler ne kadar çeşitli ise tatlının sağlığa zararı da o derece yüksek.

Mikrobiyoloji açısındansa yumurta akı ya da süt gibi tam pişmemiş proteinli ürünlerle hazırlanan tatlılar tehlike arz ediyor.

Zotova doğal jelle hazırlanmış olmaları şartıyla en "masum" tatlıların marmelat, pestil ve zefir olduğunu ekliyor.

Doğal acı çikolata, reçel ve bal da rahatlıkla tüketilebilecek tatlılar arasında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder