Moskova

Moskova

7 Ağustos 2019 Çarşamba

Rusya'da halkın yarısına göre daça geçim kapısı değil, dinlenme yeri






Rusya'da son dönemde yapılan reformlarla popülerliği azaldığı belirtilen daça (yazlık ev) geleneğiyle ilgili halk ne düşünüyor? Yapılan bir ankete göre halkın yüzde 56'sı, daçayı dinlenme ve eğlence mekanı olarak görüyor.

Yüzde 32'lik bir kesim ise daçalara bahçecilik yapılabilecek bir geçim kapısı gözüyle bakıyor. Daçalarda yetiştirdiği meyve-sebzeyi satarak gelir elde etmeyi amaçlayanların oranı her geçen yıl azalıyor. 2005 yılında bu oran yüzde 60 seviyesinde idi.

Devlete bağlı kamuoyu yoklama kurumu VTsİOM'un araştırmasına katılanların yüzde 62'si daçaya yalnızca yaz sezonunda gittiğini söyledi. Bu kişilerin yüzde 20'si hafta sonları şehirden ayrılırken, yüzde 8'i tüm yazı daçada geçiriyor. Yaz boyunca daçaya sadece 3 veya 4 kez gidenlerin oranı ise yüzde 21.

VTsİOM'un anketine katılanların yüzde 31'i daçada bahçe işleriyle uğraşmayı tercih ediyor. Yüzde 26'lık bir kesim dinlenmek, yüzde 26'lık bir kesim ise piknik yapmak ve "mangal keyfi" daçaya gidiyor. 

Daçalarda sadece kendi ihtiyacı için bahçecilik yapanların oranı 2005 yılında yüzde 72 iken bugün yüzde 71 seviyesinde. Daçalarda peyzajla uğraşmayı tercih edenlerin oranı ise yüzde 34.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder