Moskova

Moskova

10 Ağustos 2019 Cumartesi

Askerin Babası




Yönetmen Revaz Chkheidze’nin 1964 yılı yapımı unutulmaz filmi.

Ağaçlarımıza, ormanlarımıza kastedildiği şu yaşadığımız günlerin “mana ve ehemmiyetine binaen” şu sevimli ve unutulmaz Sovyet filmini bir kez daha izlemek gerekiyor.


Uzun yıllar cepheden dönmeyen oğlunu arayıp bulmak için tekrar savaşa katılan bir baba,samimiyeti,duygularıyla adeta cephedeki bütün askerlerin babası olacaktır...

İkinci Dünya Savaşı yıllarıdır.

Hikayenin kahramanı Georgi Makaraşvili (Sergo Zakariadze) üzüm yetiştiriciliğiyle uğraşan bir Gürcü köylüsüdür. Cephede yaralanarak Dubovo’da hastaneye kaldırılan tank şoförü oğlunu, Goderdziyi bulmak ve köyüne geri getirmek için yola çıkar. Yolculuk öncesi karısının tembihlerini dinler. Köydeki herkes yaşlı adamın etrafına toplanır. Geleneksel bir uğurlamanın ardından yaşlı Georgi yola çıkar.

Filmin en güzel, duygulu sahnelerinden birinde Sovyet ordularının Zafer’e çok yaklaştığı günlerde üzüm bağına dalan Rus tanklarının önüne atlayıp, engeller. Tank komutanı babaya kızar.

Sovyet askerleriyle Georgi baba arasında şöyle bir diyalog geçer:

“Dur! Hey, dur!”
“Çıldırdın mı? Tankın önüne neden atlıyorsun?”
“Ne yaptın sen, burası üzüm bağı görmüyor musun?”

Savaşın sıcak günlerinde babanın bu hareketi tank komutanını şaşırtır.

“Çekil baba!”

Baba, çekilmek bir tarafa kızıp, komutana bir de okkalı şamar atar.

“Kör müsün, üzüm var burada. Başka yol yok değil mi? Sen faşistlere mi özendin?.. Bak burada Alman çocukları var onları da vuracak mısın?”
“Niye vurayım? Faşist miyim ben?”
“Aferin, faşist değilsin; çocuklara acıyorsun, vurmuyorsun… Peki, üzümlere neden acımıyorsun? Üzüm canlı değil mi?...Gençsin, ama ömründe hiç ağaç dikmemişsin.”

Savaş karşıtı filmlerin belki de en etkileyicisi, en naifi, en mükemmeli.

Üzüm yetiştirmekten başka bir şey bilmeyen, cahil, kaba saba bir köylünün cephedeki "uzun boylu-yakışıklı" oğlunu bulmadan geri dönmeme inadının yer yer güldüren, yer yer ağlatan hikayesi. 

Gerek oyuncularıyla, gerekse konusuyla en iyi Rus filmlerinden bir tanesi..

Defalarca seyredilecek ve arşivlenecek bir yapım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder