Moskova

Moskova

24 Ocak 2018 Çarşamba

Güzelliğiyle göz kamaştıran Moskova Metrosu



1931’de inşası başlatılan Moskova Metrosu, günümüzde büyüklük bakımından New York, Paris veya Londra metroları ile karşılaştırılsa da iç mimari ve dekorasyon bakımından dünyanın en güzel metrosu olduğu herkes tarafından kabul ediliyor.

Moskova Metrosu’nun toplam ray uzunluğu 300 kilometre. Bu mesafe Avusturya’nın başkenti Viyana ve Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag arasındaki mesafeye eşit.

Sovyetler Birliği döneminde yetkililer İkinci Dünya Savaşı’nın devam ettiği Ekim 1941’de metroyu yıkmaya karar vermiş, yıkım için özel bir plan geliştirmek amacıyla bir kararname çıkarılmıştı, ancak karar daha sonra iptal edilmişti.

Alman Siemens-Bauunion şirketi 1920’li yıllarda metronun inşaatı için başvuruda bulunmuştu ancak başvurusu reddedilmişti.


Mayakovskaya metro istasyonunun tasarımında sadece rodonit taşları kullanılmadı. Metal kemerlerde, dışı paslanmaz çelik levhalarla kaplanan Rus havacılık ve uzay mühendisi Konstantin Tsiolkovskiy'in zeplin projesinin detayları kullanıldı. 'Geleceğin zeplini' adı verilen 500 bin metreküplük dev hava aracı Tsiolkovskiy'in tasarımı esas alınarak 1930'lu yılların başlarında üretilmeye başlamıştı. Ama Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla projeye son verildi. Zeplin parçalara ayrıldı. Bu parçalar Mayakovskiy metro istasyonunun yapımında kullanıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder