Moskova

Moskova

10 Ocak 2018 Çarşamba

Rusya'da yılbaşı neden Noel'den popüler?


Kaynak: http://www.turkrus.com/


Rusya'da 9 Mayıs Zafer Bayramı'nın ardından halkın gözünde "en önemli bayram günü" yılbaşı. Noel, yani "rojdestvo" ise, daha geride kalıyor. Aslında ABD ve Avrupa'da olduğu gibi Rusya'da da, 1917 öncesinde halkın gözünde en popüler kış bayramı Noel'di. Ancak Sovyetlerin dine savaş açıp bu geleneği yok olmanın eşiğine getirmesiyle birlikte "seküler" bir yılbaşı, kış neşesinin sembolü oldu.

Ortodoks Hıristiyanlar İsa'nın doğumunu Katoliklerden ve Protestanlardan farklı olarak, eski takvime göre 7 Ocakta kutluyor. Bunun da sebebi Sovyet hükümeti 1918'de Gregoryen takvime geçilmesini kabul ederken Ortodoks Kilisesi'nin Jülyen gelenekte ısrar etmesi.

Noel ağacı geleneğinin kökleri Rusya'da çok eskilere uzanmıyor. Tam tersine, eski devrilerde, evin içine yeşil ağaç koymanın uğursuzluk getireceği yönünde bir batıl inanış mevcuttu. Yılbaşında köknarın başköşeye kurulması 19. yüzyıl sonlarında St. Petersburg'da yaşayan Almanlarla başlayan ve ardından imparatorluğun her köşesine yayılan bir gelenek.

Sovyetler Birliği'nde 1929'da Noel kutlamanın resmen yasaklanmasıyla birlikte kış neşesi ile birlikte Noel ağacı da yeni yıl kutlamalarına kaydı. Bu nedenle Noel Baba'nın Rus versiyonu Ded Maroz çocukları Noel arifesinde değil, yeni yılda ziyaret ediyor!


Batı folklorunda yer tutan "Elfler ve Cüceler" Rusya'da hiç bilinmez. Bunların yerine kış mitolojisinde Ded Maroz'un torunu Sneguroçka (Kar Kız) öneml yer tutuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder