Moskova

Moskova

23 Ocak 2014 Perşembe

Nazım, Sovyet çocuklarıyla sohbette: "Denizin öbür tarafında..."

















Kaynak: http://turkrus.com/

Şair Nazım Hikmet'in 1952 yılında Kırım’da Artek çocuk kampında çekilen video görüntüleri Sovyet arşivinden Türk medyasına yansıdı.

62 yıl önceye ait renkli kaydedilen videoda Nazım Hikmet, Sovyet çocuklarıyla, akıcı bir Rusça ile sohbet ediyor ve Türkiye'nin o günkü şartlarda yaşadığı sıkıntıları anlatıyor. Görüntüler, Artı Bir TV ekranlarında Can Dündar'ın sunduğu “Canlı Gaste” adlı programda yayınlandı.
  
Nazım Hikmet, bugün Ukrayna'ya bağlı Kırım'da halen aktif olan Artek çocuk kampında etrafını çeviren çocuklara, o yıllardaki Türkiye'yi şu sözlerle çocuklara anlatıyor:

"Bakın çocuklar, deniz orada. Denizin öbür tarafında benim ülkem Türkiye var. Orada Türk halkının çocukları çok kötü yaşıyor. Çok küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başlıyorlar. Mesela, senin yaşındaki çocuklar fabrikada çalışmaya başlıyor. Günde 12 saat. Sizin gibi kız çocukları da çalışıyor. Fabrikalarda, tarlalarda.. Çoğu okuma yazma bilmiyor. Hatta ömürlerinde defter, alfabe kitabı nedir görmemişler. Çocuklarımız, Türk çocukları açlık çekiyor. Hatta çok erken yaşlarda çeşitli hastalıklardan ölüyorlar. Doğru dürüst hastane yok. Peki, neden böyle? Neden çocuklarımız bu kadar kötü yaşıyor? Çünkü bizde Amerikan emperyalizmi hüküm sürüyor. Ve onların yerli işbirlikçileri..  Ama sadece Türkiye'de böyle değil. Pek çok başka ülkede de ; Afrika'da, Avrupa'da, Asya'da.. Kapitalistlerin ve Amerikan emperyalizmin hüküm sürdüğü kapitalist ülkelerde Oralarda da çocuklar çok kötü yaşıyor."

Nazım Hikmet daha sonra çocuklara tek tek nereden geldiklerini sorduktan sonra, "Bütün SSCB burada toplanmış. Çocuklar kendi hayatınızı başka ülkelerin çocuklarının hayatlarıyla kıyaslamayın. Sizin bakımınızla bizzat yoldaş Stalin ilgileniyor" diyor.

İşte o video:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder