Moskova

Moskova

31 Ocak 2014 Cuma

Bugün, Rus votkasının icat edildiği gün


Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/

Bugün, 31 Ocak'ta, Rusya’da gayri resmi bir bayram olan Rus votkasının doğum günü kutlanıyor. 

Dünyaca meşhur Rus bilim adamı Dimitriy Mendeleyev, 31 Ocak 1865’te alkolün su ile bileşimini oluşturma konusundaki doktora tezini sundu. 

Mendeleyev, 40 dereceli efsanevi içkinin ortaya çıkmasına vesile olan ideal bir bileşim oranını bulmuştu.

Kuşkusuz votka, birkaç temel bilimsel buluşa imza atan Mendeleyev’in en önemli icadı değil. Örneğin tüm dünya, onun kimyasal elementlerin periyodik sistemini biliyor. 

Votkaya gelince; büyük bilim adamının 40 derece içkinin üstünlüklerini kanıtlamak için kendi üzerinde denediği, yani sağlığını bilim için kurban ettiği söyleniyor. 

Elbette bu bir efsane... 

Aslında çalışması, ispirto ve su karışımının insan organizmasına etkilerini öğrenmeyi hedeflemiyordu. Mendeleyev’in araştırması, ölçüm bilimi olan metroloji ile ilgiliydi. Sertliği net 40 derece olan karışımı elde etmek için tahıl ispirtosu ve suyu hacimlere göre değil, ağırlıklara göre ölçmek gerektiğini ispatladı. Ayrıca etalon içkinin temizlenmesi yöntemlerini de sundu.

Rus votkasının kalitesi tüm dünyayı şaşırtmıştı. Yunanistan, Türkiye, Mısır ve İspanya gibi klasik şarap üreticileri ise 19. yüzyılın sonlarından itibaren Rusya’dan tahıl ispirtosu satın almaya başlamıştı. 

İlginçtir ki Polonya, 1977’de votkanın Rus değil kendi icadı olduğunu iddia etmişti. Ancak Rus tarihçi Vilyam Pohlöbkin, Rusya’nın bu alandaki öncülüğünü doğrulayan çürütülemez kanıtlar bulmuştu. Uluslararası Tahkim Mahkemesi Polonya’nın açtığı davayı reddetti. Tam o sırada, “Gerçek Rus votkası, Rusya’da üretilen votkadır” sloganı ortaya çıkmıştı.

Günümüzde ayrı bir “Rusya votkası” markası yok. Rus üreticiler, yurtdışında kendi markalarıyla temsil ediliyor. Örneğin, “Ruskiy Standart” ve “Beluga” markaları.

Votkanın sinsi olduğu söylenir. Bu, tam olarak öyle değil. Sadece içmeyi bilmek lazım. Örneğin Rus votkasının peynir, sucuk, salam ve haşlanma balıkla tüketilmemeli. Bu yemekler diğer içkilere uygun geliyor. Votka, Rus ulusal mutfağına daha uygun. Havyar, salamura balık, haşlanmış patates, değişik turşular ve tabii siyah ekmek ile iyi gelir. 

Bu yiyecekler, votkanın en iyi tat özelliklerini öne çıkarır ve aynı zamanda sarhoş olma olasılığını azaltır. Ancak bu efsanevi içki ile iletişimde başlıca kural, sınırı bilmek ve kapılmamaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder