Moskova

Moskova

15 Ocak 2014 Çarşamba

Kapitalizm Ruslar'ın psikolojisini bozdu

Rusya Bilimler Akademisi’nin yaptığı çalışma, Rus halkının 30 yılda değişen psikolojisini ortaya koyuyor. Çalışmaya göre kapitalizm, iyi huylu Rusları agresif hale getirdi.

Rusya Bilimler Akademisi Tıbbi Psikoloji Bölümü’nün yaptığı araştırmaya göre sosyalizmin ardından kapitalizmle tanışan Ruslar, daha hoşgörüsüz, kaba ve acımasız oldular.
Araştırma 1981-2011 yılları arasında halkın kişilik özelliklerinde yaşanan değişime odaklandı. "Sovyetler Birliği sonrasında Ruslar gerginleşti" tespitinin yapıldığı araştırmaya göre "Rusya’da halk son yıllarda çok daha sinirli, hırslı ve küstah hale geldi."

Rusya Bilimler Akademisi’nden Sergey Yenikolopov, 1981 yılından itibaren saldırganlığın istikrarlı bir biçimde artmadığına, özellikle kriz dönemlerinde tırmandığına dikkat çekiyor. Yenikolopov’a göre "Bir toplumdan başka bir topluma geçiş halkı ürküttü ve değer yargılarına olumsuz olarak
yansıdı."

'Küstah ve kindar'
Araştırmada 30 yılda Rusya’da saldırganlık, nefret, düşmanlık besleme, kindarlık ve küstahlık artmış durumda. Diğer yandan araştırmaya göre, aynı dönemde Rusya’da halk daha az disiplinli, güvenilir, dürüst, insancıl, iyi yürekli, merhametli hale geldi. Halkın 30 yıl önce çok daha farklı olduğunu anımsatan araştırma, suç istatistiklerinin detaylı bir incelemesine ve yapılan anketlere dayandırıldı.

1 yorum:

  1. Hakkı'cım buna sevinmeleri lazım. Biraz stress olmazsa başarı ve ilerleme de olmaz. Freud'da da iki önemli kavram sex and aggression. Agresif olmadan burjuva olamazsın. Amerika'lı bir işadamıyla başarısı hakkında konuşuyorlardı TV'de. Adam "girişimci dediğin sermayesini bir köpeğin kemiğini sahiplendiği gibi sahiplenip korumalı. Kaptırma tehlikesine karşı uyanık olup yaklaşanlara hırlamalı, gerekirse ısırmalı" filan diyordu.

    YanıtlaSil