Moskova

Moskova

14 Mayıs 2013 Salı

Rusya'da ayıların kış uykusu bitti


Rusya’da ayılar kış uykusundan uyanarak hayatın içine yeniden karıştılar.
Kış uykusu( зимняя спячка ), hibernasyon, soğuk ve kurak mevsimlere karşı koyabilmek için canlı varlıkların yapısında görülen olayların tümü olarak tanımlanır.
Bâzı sıcakkanlı ve soğukkanlı hayvanların, kışı uyku veya uyuşuk gibi bir dinlenme halinde geçirmesi. Kış uykusu, soğukkanlı hayvanların hareketsizliği veya sıcakkanlı omurgalı hayvanların (memeli ve kuşlar) vücut sıcaklıklarının düşerek sıfır dereceye yaklaşması ve metabolizmalarının yavaşlaması olarak da târif edilebilir.
Kış uykusu esnasında hayvanlarda vücut sıcaklığı normalin altına düşer ve kalp atışı yavaşlar.
Bütün canlılar kış uykusuna yatmaz. Ama kış uykusu kış aylarında ya da genellikle iklim koşullarının elverişsiz olduğu dönemlerde, omurgalıya da omurgasız ayırımı olmadan birçok canlıda görülür.
 
Rusya’nın Tomsk ve Sibirya bölgesinde ayılar kış uykusundan uyandı. Yerel tabi yaşamı koruma kurumu başkanı Konstantin Osadçi, Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada kış uykusundan uyanan ayıların bu yıl çok daha sağlıklı olduğunu, nüfuslarının da hızla arttığını söyledi.

“Geçen yıla göre gelişmeler çok daha iyi. Kaçak avcılar maalesef Nisan ve Mayıs aylarından en az bir düzine ayıyı avladı.” bilgisini veren yetkili, uykudan aç olarak uyanan ayıların insanların yaşadığı bölgelere doğru yiyecek bulmak için hareket ettiklerini belirtti.

Rusya’nın uzak doğu bölgesinde ayılar çoğu zaman otobanlara çıkarak araçlardan gıda almaya çalışıyor.

Bölgede ayı nüfusunun sağlıklı bir şekilde arttığını kaydeden yetkili, “1997’de Tomsk bölgesinde 2800 civarında idi. Şimdi bu rakam 8800’e kadar çıktı. Yeni dönemde ayı nüfusunun azalması gibi bir sorun bulunmuyor.” dedi. 2012’de kaçak avcılar tarafından 33 ayının öldürüldüğü tespit edilirken, 2011’de bu rakam 50’yi geçmişti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder