Moskova

Moskova

6 Mayıs 2013 Pazartesi

“Aydınlık geçmiş"e dönüş!


Kaynak: TurkRus.com
İlköğretim okullarında tek tip üniformaya, ortak tarih kitabına geçilmesi, çalışanları onurlandırmak için “Kahraman işçi” ödülünün yeniden verilmeye başlanması, çocuksuz ailelerden vergi alınması önerisi... Rusya'da son dönemde atılan bu ve benzeri adımlar “Sovyet döneminin simgelerine” geri dönüldüğü şeklinde yorumlanıyor. Bu hem toplumda bu yöndeki talebe, hem de "yerine yeni bir şey konulamamasına" bağlanıyor.

Moskovski Novosti gazetesinde çıkan Aleksandr Beluza imzalı yazıda bunun başlıca nedenleri, “günümüzdeki muhafazakar ve vatansever akım” ile ülkenin yeni ilham kaynaklarından yoksun oluşuna bağlandı.

Yazıda özetle şu yorumlarda bulunuldu:

“Sovyetler Birliği'nin simgelerine dönülmesini, Putin'in Kremlin'e yeniden çıkmasıyla beraber yükselen muhafazakar ve vatansever akıma bağlamak mümkün. Sovyet mirasına yönelmenin nedenlerini uzmanlar iki şekilde açıklıyor. Birincisi, toplumda bu yönde talep var. Kamuoyu araştırmaları Rusya vatandaşlarının çoğunun Sovyetler Birliği'ne nostalji ile yaklaştığını gösteriyor. 

Rusya'da toplum 90'lı yıllarda hayal kırıklığına uğradı. Ancak Sovyet yılları da zamanında hayal kırıklığı olarak algılanmıştı. Sosyalizm insani yanıyla inşa edilememiş, uygulanan model etkili olmamıştı. Ama bugün halk hayal kırıklığının birini hatırlarken diğerini hatırlamıyor. 

Uzmanlar bunu, tartışılmayan sorunların çabuk unutulmasına bağlıyor. “Lanetli 90'lı yıllar”ın eleştirisinde aşırıya kaçılırken, diğeri çoktan unutuldu. 

Bazı uzmanlara göre ise, sosyal adaletin tarihteki en üst seviyede oluşu Rusya'da Sovyetler Birliği'ne duyulan özlemin nedeni. 

Putin'li 2000'li yılların istikrarının sebebi neydi? Daha iyiye doğru gidildiği biliniyordu. Şimdi ise bu belli değil. Halkın çoğu ileride kendilerini neyin beklediğini bilmiyor. Sovyet mirasına sarılmanın ikinci nedeni de, bugün başka ilham kaynaklarından yoksun olunması.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder