Moskova

Moskova

12 Mart 2013 Salı

Rusya’da Maslenitsa şenlikleri başlıyor


Rusların Hıristiyanlık öncesi dönemden bu yana kutladığı Maslenitsa Bayramı, kışın neşeli bir şekilde uğurlanması ve baharın sevinçle karşılanması anlamına geliyor.
Maslenitsa, Rus Ortodoks Kilisesi’nin takvimine göre, Rusların Velikiy Post dedikleri “Büyük Oruç”a bir hafta kala kutlanmaya başlıyor. Dolayısıyla her yıl Maslenitsa’nın tarihi de Büyük Oruç’un tarihine göre değişiyor. Bu sene bayram, 11-17 Mart günlerine tekabül ediyor.
Maslenitsa’nın kutlandığı yedi gün, Rus halkı tarafından yılın en eğlenceli ve sevilen dönemi olarak kabul ediliyor. Yüzyıllar boyunca, halk kutlamaları karakterini koruyan bu bayramının tüm gelenekleri, kışı kovmak ve doğayı kış uykusundan uyandırmak amacına hizmet ediyor.
Karlı tepeler üzerinde şarkılarla karşılanan Maslenitsa’nın sembolü kadın giyiminde saman korkuluğu, kutlamaların ardından ya defnediliyor ya da yakılıyor. Maslenitsa’da, “blini” (krepler) adı verilen güneşe benzeyen yuvarlak hamur ürünü ikram ediliyor. Krepler, Pazartesiden başlayarak her gün yapılıyor, ancak en çok haftanın son dört gününde yapılıyor. Her bir ev hanımı, geleneğe göre nesilden nesle devredilen kendine özgü krep tarifine sahip.
Maslenitsa’nın son gününde, akraba ve yakınlardan, bir yanlış veya kusur olduysa mağfiret dileniyor ve ardından bir kural olarak dans edilip şarkı söyleniyor.
Rusya’nın Yaroslavl kentinde Maslenitsa bayramı, ülkenin diğer kentlerine göre bir gün erken kutlanmaya başlayacak. Belediye, söz konusu bayramın kentin markası haline dönüştürme planını hayata geçiriyor.
Bir dizi Maslenitsa etkinliklerinin başlıca konusu, Velikiy Ustüg kentinden gelecek Ded Moroz (Ayaz Dede / Rusya’nın Noel Babası) ile Bayan Maslenitsa arasında “Kar Anlaşması”nın imzalanması olacak. Bayan Maslenitsa’yı Rusya’nın ünlü şarkıcısı Nadejda Babkina oynayacak. Babkina’ya bu görevi Yaroslavl kenti sakinleri iki yıl önce verdi. Anlaşma, kışın sona erdiğini ve baharın başladığını öngörüyor.
İmza töreni Bayan Maslenitsa’nın, Pazartesi günü açılacak rezidansında düzenlenecek. Yaroslavl kentinin tarihi merkezinde bulunan ve misafirler için yıl boyunca açık olacak konut, enteraktif bir müze olarak çalışacak.
Rezidans açılış töreninden sonra şehir merkezinde karnaval kutlamaları düzenlenecek.
Yaroslavl’da buna benzer kutlamalar, 250 yıl önce yaşanmıştı. Dönemin ilk Rus profesyonel tiyatrosunun kurucusu Yaroslavl kenti sakini Fedor Volkov, Maslenitsa bayramı nedeniyle “Muzaffer Minerva” adlı maskeli kutlamalar organize etmişti. Kutlamalar, 2’inci Katerina’nın taç giyme törenine adanmıştı.
Bu yılki karnavalda Yaroslavl sakinleri dışında bölgedeki ilçelerin sakinleri, Rusya’nın Altın Yüzüğü kentlerinin temsilcileri ve hatta yabancılar katılacak. Bayram kutlamaları, Rus ve yabancı yıldızların katılımıyla kentin merkezinde düzenlenecek konserle son bulacak.

Ve işte  ünlü Rus yönetmeni Nikita Mikhalkov'un "Sibirya Berberi" (The Barber of Siberia-Сибирский Цирюльник) isimli filminden XIX. yüzyılda Maslenitsa şenliklerini gösteren bir parça:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder