Moskova

Moskova

21 Ocak 2013 Pazartesi

Tolstoy’un anavatanı Rusya’da Anna Karenina’nın yeni versiyonu beğenilmedi


Klasik Rus romanlarının en ünlülerinden, Leo Tolstoy’un eseri Anna Karenina’nın yeni sinema uyarlaması Rusya’da hararetli tartışmalara sebep oldu.
Türkiye’de de sinemalarda gösterimde olan, İngiliz aktris Keira Knightley’nin efsanevi karakter Anna Karenina’yi canlandırdığı film ‘klişe, sığ olmakla ve Tolstoy’un yapıtına hakaret etmekle’ suçlandı.

Film, Rusya’da 4.7 milyon dolar hasılat yapmasına rağmen Izvestia gazetesi tarafından “Aşırı biçimde süslenmiş çocuk kitabı” olarak nitelendirildi. Filmde, Bolşevik İhtilali öncesinde Rus aristokrasisine hapsolmuş Anna Karenina’nın yasak aşkı devasa bir tiyatro sahnesinde anlatılıyor.

Kommersant gazetesi ve Afisha dergisi görkemli prodüksiyonun Anna Karenina karakterini ezdiği yorumunda birleşirken Kommersant, Wright’ın yenilikçi tarzını yerden yere vurarak “İki saat süren absürdlük. Komedi olarak seyrederseniz o kadar kötü değil” dedi. Knightley de Karenina’yi canlandirmak icin ‘çok kemikli’ bulundu.

Anna Karenina daha önce 12 kez filme çekilmiş: Greta Garbo (1935), Vivien Leigh (1948) en meşhurları... Listede bir tane –sonu mutlu biten- Amerikan sessiz filmi  ile Nahr al-Hob adında bir Mısır uyarlaması bile  bulunuyor.

Senaryoyu yazan Tom Stoppart’ın en çok izlediği ve etkilendiği  yapım ise BBC’nin on bölümlük (toplam 6 saat) TV dizisiymiş. 

Anna Karenina’nın 1967 Sovyet yapımı versiyonu da halen popüler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder