Moskova

Moskova

22 Kasım 2012 Perşembe

Rusya’nın bilinmeyen simgeleri; Semaver, Valenki, Uşanka,...

Uzun ve köklü bir tarihe sahip Rusya denilince akla ilk gelen simge, genelde Çift Başlı Kartal, Kremlin Sarayı, Matruşka veya Kızıl yıldız’dır. Ancak Rusya, bunların dışında daha bir çok simgeye sahip. Bu simgelerin çoğu ağır kış şartlarında yaşamak için olmazsa olmaz eşyalardan oluşuyor.

Türkiye’de bir çok kişi Semaverin Türk kökenli olduğunu zanneder. Ancak Semaver’ in ana yurdu Rusya’dır ve Rusça kendi kendine yanan anlamında “Samavar” olarak okunur. Hemen hemen her Rus ailesinin evinde bir semaver mutlaka bulunur.

Rusların bir diğer simgesi ise Valenki’lerdir. Valenki, keçeden imal edilen ve uzun çizmeye benzeyen bir çeşit Rus ayakkabısı. Valenkilerin en önemli özelliği; tabanı deri veya kauçuktan yapıldığı için, insan ayağını en soğuk havalarda bile sıcak tutması.

Ülkemizde pek çok kişinin görüntüsünü bildiği ancak ismini pek bilmediği diğer bir simge ise Uşanka’dır. Uşankalar, yapıldığı deriye göre, soğuğu geçirmez ve terletmez. Günümüzde Asya’daki bir çok ülkenin askerleri tarafından kullanılmakta.

Porselen, özellikle Çarlık döneminden başlayarak Rusya’da her evde mutlaka bulunması gereken bir eşya haline geldi. Özellikle Gzhel fabrikasının ürettiği el işlemeli porselenler dünyaca ünlü.

Rusya’nın en meşhur simgelerinden bir diğeri Ayı’dır. Ayı, Rusya’da bir anlamda kahramanlığı simgeler. Çarlık zamanından günümüze kadar bir çok tiyatro ve sinemada, çizgi filmin ana teması olarak kullanılmıştır. Ruslar genelde ayıya bir insan ismi olan “Mişa” olarak hitap ederler.

Balalayka adındaki çalgı aleti de Rusların vazgeçilmezlerinden. 3 telli bir çalgı türü olan balalayka, günümüzde Rusya’nın unutulmaya yüz tutmuş simgelerinden biri haline gelmiştir.

Çeburaşka ise Sovyet döneminde oldukça popüler olan bir çizgi film kahramanı. İyiliksever ve iyi kalpli bir kahraman olarak ilk kez 1966 yılında Eduard Uspenski tarafından çizgi roman olarak ortaya çıkarılan Çeburaşka, daha sonra “Krokodil Gena ve Arkadaşları” adıyla çizgi film haline dönüştürüldü. Küçücük kafası, iri gözleri ve büyük kulaklarıyla bir anlamda Rusların Mickey Mouse’udur.

İkon’lar ise Rusların en önemli simgelerindendir. Genelde ahşap üzerine çizilen dini motiflerden oluşan ikonları Rusya’da bir çok ev ve araçta görmek mümkün. Ruslar’ın Noel Babası da kendilerine özgü “Ayaz Dede” ye dönüşmüştür.

Kaynak: Cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder