Moskova

Moskova

19 Kasım 2012 Pazartesi

Avatar'ın “gerçek babası” öldü…

Sadece Sovyet değil, dünya edebiyatının saygın isimlerinden biri, dün yaşama gözlerini kapadı… Bilimkurgu romanlarının “baba” isimlerinden Boris Strugatsky, 79 yaşında St. Petersburg’da öldü… Böylece, 1958’den başlayarak hayalleri birlikte kurduğu, dünyaları birlikte yarattığı, romanlarını birlikte yazdığı, 1991’de vefat eden kardeşi Arkadi’nin yanına göçtü…

Strugatsky kardeşlerin birlikte kaleme aldığı düzinelerce bilmkurgu romanı, taşıdığı felsefi derinlikle Sovyet otoritelerine örtülü eleştirinin de kaynağı olmuştu.

TARKOVSKİ'YE İLHAM VERDİLER...

Strugarsky kardeşler “entelektüel okur” için Andrey Tarkovski’nin “Stalker” (İz Sürücü) adlı filminin senaryosuna esin kaynağı romanın yazarıydılar… Daha doğrusu onların "Yolkenarında Piknik" adlı romanını Tarkovski doğrudan filme almıştı. Burada Tarkovski'ye mal edilen pek çok ünlü aforizma, aslında Strugatsy kardeşlerin felsefi derinliğinin işaretiydi...

“Popüler edebiyat dostları” içinse, gişe rekorlar kıran James Cameron’un 3D filmi “Avatar”ın on yıllar öncesinden sadece esin kaynağı değil, “gerçek kaynağı” olduğu iddiasıyla gündeme gelmişlerdi.



AVATAR "ÇALINTI" MIYDI?

Strugarsky kardeşlerin 1960’larda yayınlanan “Ay Gezegeni” 10 kitaplık bilimkurgu serisinden pek çok öge bire bir Cameron’un filminde vardı. “Pandora” adlı gezegenin adı dahil… Film de kitaplar da 22. yüzyılda geçiyor. İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Pandora filmde Na'vi adı verilen yeni bir ırka ev sahipliği yapıyor. Eleştirmenler bunun Strugatsky romanlarındaki Nave adlı ırk ismine son derece benzediğini not ediyor.

Rekortmen Avatar filminin yönetmeni James Cameron'a bu yüzden “fikir hırsızlığı” suçlaması yöneltilmişti. Saygın Rus yazar ve gazeteçi Dmitri Bykov da, "Na'vi açık bir şekilde Strugatskylerin Nave'sini hatırlatıyor" diye yazmıştı. James Cameron ise, Avatar fikrinin orijinal olduğunu belirterek iddiaları kesin bir dille reddediyor ve film için 1994'te 80 sayfalık bir senaryo yazdığını belirtiyor.

Bu konu internet forumlarından da yoğun şekilde tartışılmış, kimileri Avatar'ın "gerçek babasının", kimileri "ilham babasının" Strugarsky kardeşler olduğunu savunmuşlardı.

Başbakan Medvedev de Twitter mesajıyla Strugarsky kardeşlere selam yolladı: “Hem bizim hem de dünya edebiyatı için yeri doldurulamayacak büyük kayıplardır… Büyük yazar ve düşünürlerdi…”

TÜRKÇEDE STUGARSKY KARDEŞLER...

Boris ve Arkadi StrugarskY kardeşlerin şu an Türkçede "İktidar Mahkumları", "Uzayda Piknik", "Yokuştaki Salyangoz" adlı romanlarını bulup satın almak mümkün...

20.11.2012

Kaynak : http://www.turkrus.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder