Moskova

Moskova

28 Kasım 2012 Çarşamba

“Rus-Türk evliliklerden 1 milyon çocuk var”

Rusya’da uluslararası ilişkiler alanında yayın yapan ”Konsul” dergisine mülakat veren Topkapı Sarayı Eski Müdürü İlber Ortaylı, Türkiye’nin şehircilik ve mimari nizamı Rusya’dan öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Bu ayki sayısını Rusya-Türkiye ilişkilerine ayıran Konsül dergisine konuşan Ortaylı, Rusya’nın kendisi için, “En önemli komşu, ırkdaş ve dindaşlarımızın da yaşadığı kültürel birlikteliğimiz olan dost ülke” çağrışımı yaptığını söyledi.

İki ülke arasında 300 bin ortak ailenin bulunduğunu ifade eden Ortaylı, bu evliliklerden, ortak kültüre sahip bir milyon çocuğun olduğunu söyledi. İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin sürekli geliştiğini ifade eden Ünlü Tarihçi, “1989’da Rusça bilen parmakla gösterilirdi. Şimdi, Türkiye’de Rusça bilenlerin ve Rusya’da Türkologların sayısı hayli fazla. Hükumet edenler bu realiteyi görmek zorunda.” ifadelerini kullandı.

Kimse, iki ülke arasındaki savaşları tekrarlamasın

İki ülke arasında ebedi dostluktan başka bir yolun olmadığını vurgulayan Ortaylı, “Kimse tarihteki otuz küsur savaşı tekrarlayıp durmasın. İsteyen, yabancı tarihçilerin analizlerine baksın. Çünkü bu savaşlar yiğitçe olmuştur. Şövalyeler arasında savaş bazen yakınlık doğurur.” şeklinde konuştu. Rusya’yı çok erken yaşlarda öğrendiğini ve görmeden tanıdığını söyleyen Ortaylı, “Rusya, kendimi evimde gibi hissettiğim, bildiğim memleket ve bildiğim insanlar.” dedi.

Bürokrasimiz eğitim görmeli

“Sizce İstanbul Rusya’nın hangi tecrübelerinden istifade edebilir?” sorusuna, “Şehircilik ve mimar nizamı.” cevabını veren ünlü tarihçi, “Mühendislerimize bir sözüm yok. Onlar gerçekten güzel ve kaliteli inşaat yapıyorlar. Ancak bürokrasimiz eğitim görmeli, mimar nizamı eğitimi görmeli. Amerika’dan demiyorum. Amerika’dan değil, Ruslardan bu nizamı öğrenmeliyiz.” önerisinde bulundu.

Cumhuriyetin kuruluşunun 89. Yıldönümü şerefine çıkan Konsul dergisinin bu ayki sayısı, Rus-Türk Kültür Merkezi ve Türkiye St.Petersburg Başkonsolosluğunun desteğiyle hazırlandı. Uluslararası ilişkiler alanında Rusça yayın yapan ve Rusya’da alanında tek olan dergi, Rusya’nın bürokrat ve elit kesimine ücretsiz olarak dağıtılıyor.

http://haberrus.com/

Ve işte Türk-Rus evliliklerine örnek bir video:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder