Moskova

Moskova

30 Haziran 2010 Çarşamba

“Tro-lo-lo” sözlerini arıyor!

Rusya’nın Sesi radyosu, tüm dünyadaki dinleyicilerini “Tro-lo-lo” şarkısı için en iyi sözleri yazmaya davet ediyor.

Sovyetler Birliği döneminde ün kazanan şarkıcı Eduard Hil’in seslendirdiği, «Tro-lo-lo» olarak tanınan şarkı, en sevilen şarkılardan… 44 yıl önce, Arkadiy Ostrovskiy tarafından, 1966 yılında bestelenen ve «Evime döndüğüm için çok seviniyorum» diye adlandırılan şarkının sözleri yok.

Şarkının sözleri olmadığı için adeta her dilde dilde seslendirilebiliyordu. Eduard Hil, yurtdışı konserlerinde sahneye çıktığında izleyicilere onların ana dilinde bir şarkı seslendireceğini söylüyordu. Hil, anılarındaki bu konserleri keyifle, şöyle anlatıyor: “Merakla bekliyorlardı. Ve şarkıya başlıyordum; izleyiciler önce “la-la-la” nakaratını dinliyor, bunun ilk kıtada biteceğini düşünüyorlardı, sonra ikincisinde ve üçüncüsünde aynı nakaratı dinlediklerinde gülmeye başlıyorlardı,” diye anlatıyor.

Melodisinin güzelliğinin yanı sıra, esprili yanıyla da ünlenen bu şarkı, Eduard Hil’den başka Valeriy Obodzinskiy, Muslim Magomayev gibi yıldızlar tarafından da yorumlanmıştı.


İnternet şarkıya ikinci bir yaşam hediye etti.
YouTube’da yayımlanan bu şarkıyı bütün dünyada, milyonlarca kişi izledi.


Şarkı 2010 yılında yeniden popüler oldu. Eduard Hil’in sitesine yorumlar bırakıldı, Bazıları ise şarkıyı seslendirip videolarını yolluyorlar. Hil, İnternet’teki popülerliğine mizahi bir gözle bakıyor, çünkü popülerliğin ne olduğunu artık biliyor. «Dinliyorlar, evet. Zira şarkı iyi. Bugün benim şarkılarımı dinliyorlar, yarın başka bir şarkıcının şarkılarını dinleyecekler».
Şimdi, Medyayı Destekleme ve Geliştirme Fonu, Eduard Hil’in seslendirdiği, şarkı için yazılan en iyi sözlerin seçileceği bir yarışma düzenliyor. Yarışmaya katılacaklar besteci Arkadiy Ostrovskiy’in «Vokaliz» bestesi için bir kıta yazacaklar.

Eduard Hil, bütün şarkının sözlerinin bütün dillerde olabileceğini ve aşkı, tabiatı, kelebekleri; yani her şeyi konu edinebileceğini söylüyor.


Yarışma sonrası seçilecek şarkı sözü metni sayesinde «Tro-lo-lo»nun üçüncü bir yaşamı olacak mı? Onu da zaman gösterecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder