Moskova

Moskova

16 Haziran 2010 Çarşamba

Beryoza

Beryoza (Береза), Türkçedeki ismiyle Huş ağacı (Betula), huşgiller (Betulaceae) familyasının ağaç veya ağaççıklarına verilen addır. Kuzey yarımküresinin ılıman iklim kuşağında çok yaygındır .
Beryoza, Rusya’nın sembolü sayılan ağaçlardandır .
Rusya, ağacı, ormanı bol bir ülke... Ağaç sevgisi de buralarda çok fazla. Beryoza da en yaygın ağaç türlerinden…
Beryoza ile güzel Rus kızları arasında metaforik bir ilişki vardır. Nasıl biz de boylu poslu, endamlı güzel kızlar için “selvi boylu” benzetmesi yapılırsa aynı benzetme Rus kızları için beryoza ile yapılır. Düşünüldüğünde bu, hiç de yanlış olmayan bir benzetmedir
Rus kızları da genellikle, beryoza ağacı gibi uzun, endamlı, beyaz tenli ve güzel. Saçları da beryoza ağacının yaprakları gibi lüle lüle…
Ünlü Rus yazarı, sinema yönetmeni ve oyuncusu Makaroviç Şukşin’in, kendi yazdığı yönettiği ve oynadığı "Kızıl Kartopu" filminde hapishaneden çıkar çıkmaz ilk işi ormana gitmek ve bizim huş diye bildiğimiz Rusçası "beryoza" olan ağacı kucaklamak, sevmek, okşamak olur.
Rusya’da her taraf huş ağacıyla doludur ve beryoza ağacını kucaklarken resmi bulunmayan bir Rus neredeyse yoktur. Bu bir gelenektir adeta.
Rus şair Yesenin'in ilk yayınladığı şiirinin adı ; Beryoza (Huş ağacı). Çocuklar için yazılmış, hemen her Rus’un ezbere bildiği çok güzel bir şiirdir.
БЕРЕЗА
Белая береза
Под моим окном
Принакрылась снегом,
Точно серебром.
На пушистых ветках
Снежною каймой
Распустились кисти
Белой бахромой.
И стоит береза
В сонной тишине,
И горят снежинки
В золотом огне.
А заря, лениво
Обходя кругом,
обсыпает ветки
Новым серебром.

Cunningham’ın sihirli bitkiler ansiklopedisine göre: Thor'un kutsal ağaçlarından birisidir. Bu güzide ağacın ince dalları kötü ruhları kovalamak ve exorcism için kullanılırmış vakt-i zamanında. Ayrıca korunma için de kullanılır bu ağaç. Ruslar nazara karşı korunmak için bir huş ağacının gövdesine kurdeleler bağlarlar. Efsanevi cadı süpürgeleri de huş ağacından yapılırmış.
Ruslar, bu ağacın gövdesinden temin edilen tatlı mı ekşi mi belli olmayan, ilginç bir tadı olan berozoviy sok (huş suyu) ismini verdikleri içeceği de çok severler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder