Moskova

Moskova

18 Aralık 2009 Cuma

Stalin'in Metro teftişi















Moskova Metrosu, kuşkusuz dünyanın en eski ve büyük metrolarından biri...

Tarihi dokusu ve sanat içerikli yapısı ile Moskova'da turistlerin en fazla ilgisini çeken yerlerden.

Moskova Metrosu, günümüzde büyüklük bakımından New York, Paris, ve Londra metroları ile karşılaştırılsa da iç mimarisi ve dekorasyonu bakımından dünyanın en güzel metrosu olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir.

Metronun yapımı, Josef Stalin tarafından 1931'de başlatılmış. O zamanlar, komünist partili işçiler ve konsomol üyesi gençler tarafından inşaat sürdürülmüş...

Moskova Metrosu'na ilişkin en komik şehir efsanelerinden biri şöyle:
Güya Metro'nun projesi Stalin'e sunulduğunda Stalin, elindeki kahve kupasını masanın üzerine yayılı projenin üstüne koymuş, kupanın altına sızmış kahve projenin üzerinde kahverengi yuvarlak bir iz, bir leke bırakmış. Toplantıdaki hiçbir mühendis korkudan soramadığı için de proje o şekliyle gerçekleştirilmiş. Bütün diğer Metro hatlarını birleştiren bir köprü görevini gören kahverengi renkli yuvarlak Koltsevaya (Кольцевая) Hattının hikayesi böyle. İnandırıcı değil, ama matrak bir hikaye.

Moskova Metrosu, 2. Dünya Savaşı sırasında Sovyet liderleri için önemli bir sığınak ve merkez olarak kullanılmıştır. Özellikle, Stalin, 1941 Kışında Nazi askerleri başkenti tehdit ederken şehri terketmemiş ve buradaki karargahından ayrılmayarak savaşmakta olan Sovyet toplumuna moral vermiştir.

Metro, Stalin'in iyi yaptığı şeylerden biri...Halen yaşıyor olsaydı gurur duyuyor olması normaldi...

Yukarıdaki resim Moskova Metrosu'nda Stalin taklidi bir şahsın fotoğrafı. Konuya eğlenceli bir katkısı var. Aslında ona ömür boyu Metro'da bedava yolculuk kartı verilmeli.

1 yorum: