Moskova

Moskova

15 Aralık 2009 Salı

IMF iyimser: Rusya 2010’da yüzde 3,5 büyüyecek

Uluslar arası Para Fonu’nun (İMF) 2010 yılı Rusya ekonomisi ile ilgili tahminleri iyimser. Toparlanma döneminde girecek Rusya ekonomisi yüzde 3,5 büyüyecek. İMF’ye göre ödenmeyen kredilerin artması ve yerel tüketimin azalma ihtimali risk oluşturuyor.
Hükümet harcamalarının 2007’ye kıyasla gayri safi milli hasılanın yüzde 7’si kadar artmasının enflasyonu tetikleme tehlikesi olduğuna işaret eden İMF, rublenin aşırı değerlenmesi ve petrol gelirlerine aşırı bağımlılığın da Rusya ekonomisi için tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

Enflasyon yüzde 5’in altına çekilmeli
Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede daha aktif olması gerektiğini savunan İMF’ye göre, 2010’unun sonunda enflasyonun yüzde 5’in altına çekilmesi için çalışma yapılması gerekiyor.
İMF ayrıca, bütçede oluşan mali açığın para politikaları üzerinde aşırı baskı oluşturma ihtimali olduğuna dikkat çekerek, “Rusya’nın yabancı döviz rezervleri kurlarda ani değişime engel oldu. Ancak, rublenin güçlenmesi için yapılan çalışmalar döviz girişinin uzun süre devam etmesine engel olabilir.” hatırlatmasında bulundu.


Faizlerde indirime dikkat
Kasım ayında Rusya’da gerçekleşen İMF heyetinin incelemelerinin ardından yapılan açıklamada, Rusya’da bankacılık sektörünün istikrarlı hale gelmeye başladığı ve hükümetin sağladığı likid desteğin bir çok sorunun üstesinden gelinmesinde yardımcı olduğuna dikkat çekildi.
İMF bütçe açığının artması nedeni ile faiz indirimleri konusunda da dikkatli olunmasını istedi. İMF’den Rusya ekonomisi ile ilgili yapılan açıklamada, “Şimdi görev kısa ve orta vadede veriler değerlendirilerek krizden çıkış stratejisini güçlendirmek.” denildi.


Faruk Akkan, Moskova, Cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder