Moskova

Moskova

17 Aralık 2009 Perşembe

Moskova'nın bit pazarları















Bit pazarları bir şehrin ruhunu yansıtan önemli mekanlardandır.

Kuşkusuz bunların en bilinenleri, Paris, Londra ve NewYork’daki bit pazarlarıdır. Ama Moskova’daki bit pazarlarını da hiç azımsamamak lazım. Moskova’ya kısa süreliğine gezmeye gelen turistler, dostlarına özgün hediyeler almak isteyenler ve evine, işyerine dekoratif eşyalar almak isteyenler için buraları bulunmaz yerlerdir.

Moskova’da da birkaç bit pazarı ( Блошиные рынки )var: Izmailova’daki 'Vernisash' ve Lianozovsky (лианозовский )’deki Mark ve babushkas.

Bazen bit pazarları arkeolojik kazıların yapıldığı ören yerleri gibi, tarihten önemli ipuçlarının yakalanabildiği eşyaların bulunabileceği mekanlardır. Örneğin Avustralya’da, Melbourne’un varoşunda bir bit pazarında Beatles’ın bilinmeyen kayıtlarını bulup, bunlara sadece 36 dolar ödeyip satınalan yaşlı bir adam belki de hiç bilinmeden yitip gidecek değerli ürünlerin keşfedilmesine katkıda bulunmuştu.

Moskova’daki bit pazarlarıyla ilgili olarak da dilden dile dolaşan buna benzer efsaneler var.

Mesela Kültür Bakanlığı yakın bir geçmişte Henrich Semiradsky’nin Taganrogsky Sanat Müzesi’nden çalınan bir tablosunun bulunduğunu açıkladı.

Kültürel değerlerin korunmasıyla ilgili bölümün başkanı Victor Vasilevich Petrakov da bit pazarlarının kültürel hayatın önemli bir parçası olduğunu söylüyor. Aslında hiç de haksız değil…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder