Moskova

Moskova

1 Şubat 2021 Pazartesi

Rusya'yı tanımlayan 10 kelime



Kaynak: https://turkrus.com/

 

 

Bir ülke 10 kelimeyle özetlenebilir mi? Russia Beyond portalının yazarları kendi ülkeleri söz konusu ise bunun mümkün olduğu kanısında. İşte melankoliden, şükran duygusuna, genişlikten sıkışıklığa, Rusya'nın öne çıkan 10 özelliğine ışık tutan 10 kelime.

 

1. Prostor. Türkçeye genişlik, ya da enginlik olarak çevrilebilir. 17 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan bir ülkeyi ve coğrafı sınırsızlığın yanı sıra kural tanımama alışkanlığını da ifade etmek için en doğru kelimelerden biri.

2. Panelka. Dünyanın en geniş coğrafyasına sahip olmasına rağmen, Rusya'da "panelka" tabir edilen düşük kaliteli-maliyetli beton bloklardan yapılan apartmanlar, dünyanın en "sıkışık" konutları arasında yer alıyor olabilir. Çoğu 40-50 metrekarelik olan evler Türkiye'de yaşayanların kulağına komik gelirken, bir Rus, sahip olduğu metrekareye dört elle sarılır.

3. Toska. İçinde barındırdığı sayısız çağrışım nedeniyle çevirisinde güçlük çekilen bu kelime kısmen "özlem", kısmen de "melankoli" ile karşılanabilir.

4. Blagodat. Anlamı bizdeki "lütuf" kelimesine yakındır. Fakat gündelik hayatta "toska"nın tam tersine karşılık gelen duyguları ifade etmek için kullanılır, bir nevi şükran duygusu da denilebilir.

5. Babuşka. Nüfusu yaşlanan ve gerileyen bir ülke olarak Rusya'nın toplumsal hayatında babuşkaların, yani ninelerin-yaşlı kadınların rolü azalmak bir yana, tüm canlılığıyla devam etmek eğiliminde.

6. Blin. Krep. 11 saat dilimine yayılan bir ülkenin en popüler kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Ülkenin pagan ve Hıristiyan kökleriyle de derinden ilişkili bir yiyecek olarak, Rusya'yı tanımlayan kelimelerden olduğunu söylemek abartı olmaz.

7. Pravda. Gerçek ya da hakikat. Hakikate bu denli değer verildiği iddia edilen bir ülkede, Sovyetler Birliği'nin temel propaganda gazetesinin de bu adı taşıması, tarihin bir ironisi olsa gerek.

8. Sudba. Kader. Kelimenin Rusya'da hayatla neredeyse eş anlamlı olarak kullanılması, ana dili İngilizce olan birine aykırı gelebilir. Ancak bu yabancılık Türkler için geçerli değildir.

9. Kalaş. Keleş, ya da Kalaşnikov. Ruslar bu silaha neredeyse "milli değer" gözüyle bakar.

10. Duh. İnsanın içindeki yaşam kuvveti manasında "ruh", Rusların sık sık atıfta bulunmayı sevdiği kavramlar arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder