Moskova

Moskova

15 Aralık 2020 Salı

Robinson Crusoe'nun Moskova'daki mezarı



Kaynak: https://turkrus.com/

 

 

 

"Robinson Crusoe nereye gömüldü?” diye sorulsa, ilk şaşkınlığı atlattıktan sonra verilecek karşılık muhtemel şöyle olur: "Robinson Crusoe bir roman kahramanı. Gerçekten böyle birisi yaşamadı. Sadece Daniel Defoe’nun ünlü romanı.”

Bu yanıt doğru olsa da, Moskova’nın ünlüler mezarlığı Novodeviçi’de Robinson Crusoe adına bir mezar taşı olduğu da doğru!

Anton Çehov’dan Nazım Hikmet’e, Nikita Kruşçev’den Sergey Prokofiyev’e kadar yüzlerde kişinin son istirahatgahı olan Novodeviçi mezarlığının bu sırrını,   Larisa Skripnik Rus medyasına anlattı. 
 

Gerçekten de Robinson Crusoe’nun külleri, Novodeviçi’ye gömüldü. Ancak Daniel Defoe'nun ‘kahramanı' değil,  gerçek bir kişi olan Nikolay Nikolayeviç Robinson-Crusoe’nunki.

Hikayenin aslı şöyle:

19. yüzyılın sonunda, Çerepovets (bugün Rusya’nın Vologda bölgesinde 315 bin nüfuslu bir şehir) yakınlarındaki bir manastırda çalışan kilise hizmetçisi bir köylünün oğlu olan Nikolay Fokin, hayallerinin peşinde baba ocağını terk etti. St. Petersburg’un da kuzeyinde, Beyaz Deniz kıyısındaki liman şehri Arkhangelsk'e kaçtı. Orada bir ticaret gemisine kamarot olarak kapağı attı. 

Geminin uzun yolculuklarından biri sırasında Nikolay, diğer birkaç denizciyle birlikte, içme suyu almak için yakındaki adaya bir kayıkla yolandı. Tam o sırada bir fırtına patladı. Tekne devrildi ve Fokin, sandaldaki arkadaşlarıyla güçbela ıssız adaya kulaç atıp kurtuldu. Adada üç gün mahzur kaldılar. Gemiden, azgın fırtına ve dalgalar yüzünden adaya kurtarma sandalı yollanamadı. 

Denizciler üç gün sonra gemiye döndüklerinde, kaptan, Nikolay’ın gemici belgesine tuhaf bir soyadı yazdı: Robinson Crusoe. O dönemde bu belge pasaporttu ve tek geçerli resmi kimlikti. Böylece ismi öyle kaldı. 

Yıllar sonra Nikolay Fyodoroviç Robinson-Crusoe memleketine döndü, evlendi, büyük bir ailesi oldu. Oğullarından biri, Nikolay Nikolaeviç (1887-1974) daha sonra saygın bir opera sanatçısı oldu ve Bolşoy Tiyatrosu sahnesinde sahne aldı. İşte külleri, Novodeviçi mezarlığının anıt duvarına gömülen Robinson-Crusoe, Nikolay Fedoroviç’in oğlu. 

1719’da Daniel Defoe’nun yazdığı Robinson Crusoe, üzerinde 300 yıl geçtikten sonra Moskova’daki bir mezar taşında da “yaşıyor”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder