Moskova

Moskova

12 Aralık 2020 Cumartesi

Rekorlar ülkesi Rusya



Kaynak: https://turkrus.com/

 

Rusya dünyanın en büyük ülkesi; kapladığı alan, ikinci en büyük ülke konumundaki Kanada'nın neredeyse iki katı...

 Peki, Rusya başka hangi rekorları elinde tutuyor? İşte coğrafyadan mühendisliğe, etkileyici bazı rekorlar. 

1. En uzun demiryolu. Moskova ile Vladivostok'u birbirine bağlayan Trans-Sibirya Demiryolu 9 bin 288 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın bir numarası ve bu bakımdan ülkedeki en popüler turist destinasyonlarından bir tanesi. 

2. En derin göl. Baykal Gölü'nün derinliği bazı noktalarda 1,6 kilometre. 

3. Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde kalan en büyük şehir. 300 bine yakın nüfusuyla Murmansk. İlginç olansa, sıcak Kuzey Atlantik akıntısı nedeniyle Murmansk'ın denizi asla donmaz. Bu yüzden Rusya'nın Kutup donanması da bu şehirde konuşludur. 

4. Dünyanın en soğuk şehirleri. Verhoyansk ve Oymyakon. Ortalama sıcaklığın -40 derece olarak ölçüldüğü iki şehirde termometreler -67,7 dereceye kadar düşmüştü. 

5. Dünyanın en uzun metro köprüsü. Novosibirsk'te Ob ırmağını kat eden ve iki metro istasyonunu birleştiren köprünün uzunluğu 2 bin 145 metredir. 

6. Dünyanın en büyük ormanlık alanı. Sibirya taygası 7 milyon kilometrekarelik alanı kaplar. Bu alan Rusya'nın kapladığı tüm alanın yarısından fazladır. 

7. Dünyanın en derin maden sondaj kuyusu. Murmansk'taki Kola sondaj kuyusunun derinliği 12 bin 262 metredir. Bu mesafe, insanoğlunun yer kabuğu içinde ulaştığı en derin noktaya karşılık gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder