Moskova

Moskova

12 Temmuz 2020 Pazar

Yaz gündönümünü simgeleyen Slav geleneği: İvan Kupala kutlamaları






Yüzyıllardır varlığını sürdüren ilginç Slav geleneklerinden biri yaz gündönümünü simgeleyen İvan Kupala kutlamaları, 6-7 Temmuz’da yapıldı.

Bir araya gelme veya yıkanma, arınma anlamlarına gelen bir kelimeden türetilmiş olabileceği sanılan Kupala kutlamalarında çelenk yapılıp başa takılıyor, ateş yakılıp etrafında dans ediliyor, toplu olarak suya giriliyor, konserler, oyun ve eğlenceler düzenleniyor.

İvan Kupala’nın modern içeriğinde gelenek kapsamındaki eski inanışlardan çok bir halk geleneğinin yaşatılması amaçlanıyor.

Su birçok kültürde bolluğun, bereketin, hayatın, temizliğin, saflığın ve arınmanın sembolüdür. Bu yüzden İvan Kupala kutlamalarının önemli unsurlarından biri arınma amaçlı toplu olarak suya girmek.

İvan Kupala bayramında toplanan otların her zamankinden şifalı ve koruyucu olduğuna inanılmıştır.

Kupala kutlamaları sırasında ateşin üzerinden atlandığında hastalıklardan kurtulunduğuna inanılmaktadır. Ayrıca mutluluk ve başarı isteyenler de ateş üzerinden atlamalı.

Ateş eski kültürlerde koruyucu, temizleyici, insanları birleştirici, duman ve yiyeceklerin kokusuyla haber verici anlamlarını gündeme getirmiştir. Bu yüzden İvan Kupala kutlamaları sırasında mutlaka ateş yakılıyor ve etrafında dans ediliyor.

İvan Kupala başlangıçta 21-22 Haziran olarak esas alınmışken takvim değişiklikleri sonrası 6-7 Temmuz olarak kutlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder