Moskova

Moskova

5 Temmuz 2020 Pazar

‘Soğuk su’ kâbusu



Cenk Başlamış





Bir Rus internet sitesinde “Apartmanınızda suyun ne zaman kesileceğini öğrenmek için tıklayın” yazısını görünce refleks olarak tıkladım.

Yönlendirildiğim Moskova Birleşik Enerji Şirketinin sitesine otomatikleşmiş klavye vuruşlarıyla evimin adresi olan "Ulista Donskaya 18/7"yi girdim, karşıma çıkan yazıda kesilme ve gelme tarihi dakikası dakikasına vardı: “15 Temmuz saat 14.00 – 25 Temmuz saat 13.59.” . 
Yıkıldım!

Bir yandan “su kesilmesi” yanlış bir ifade çünkü aslında kastedilen “sıcak su” ama Moskova’da soğuk su-arızalar dışında- zaten kesilmediği için diğer yandan da doğru.

Refleks olarak yaptığım bu hareketlerin anlamsızlığını tabii hemen anladım çünkü artık Moskova’da yaşamıyordum, dolayısıyla sıcak suyun kesilmesinin 10 günlüğüne de olsa hayatımı kâbusa çevirmesi olanaksızdı.
Yani saçma ve komik bir şey yapmıştım aslında!

Sıradan, hatta fazlasıyla “havadan sudan” bir konu görünüyor ama Moskovalılar için öyle değil…

Rusya’nın başkentinde hava insanların hayatını doğrudan etkileyecek kadar önemli. Uzun süren, insanda hiç bitmeyecek hissi uyandıran zorlu, yorucu ve yıpratıcı kış ayları sadece soğuk değil karanlık bir hava da getiriyor. Gündüz hava nispeten aydınlanıyor aydınlanmasına ama ortada çoğu zaman güneş olmadığı için şehri pus rengi sarmalıyor. Bu da insanı ister istemez depresif, mutsuz, isteksiz, yaptığı işten keyif almayan, hareketleri robotlaşmış bir canlıya çeviriyor.

Nedendir bilinmez hava insanlarla oynamasını seviyor!

Sabırla kışın bitmesini bekleyenler mart ayında güneşi ve artıya geçen sıcaklığı görünce önce umutlanıyor ama belki de hemen ertesi gün yoğun bir kar yağışı ve dondurucu soğuk yeniden başlayınca insanda “Bitmeyecek bu kış” duygusu uyanıyor, morali yeniden bozuluyor, isyan etmek istiyor.

Nihayet mayıs ayında sıcaklıkların artışa geçmesiyle merkezi sistem çalışan kaloriferler kapatılıyor ama bu sefer de ortaya garip bir durum çıkıyor: Dışarıda normal bir hava var ama evlerin içi buz gibi.

İşte, “soğuk su kâbusu” böyle başlıyor.

Hala soğuk olan evlerde sıcak su kesilince geriye üç seçenek kalıyor: Dondurucu suyla yıkanmak, tencerede su ısıtmak ya da ısıtıcı satın almak. 
Benim gibi ağustosta bile soğuk duş alamayanlar için tam bir kâbus.
Çareyi ısıtıcıda bulmuştum ama kendini zor ısıtan cihazdan gelen ipince suyla yıkanmaya çalışmak başka bir eziyet...
Neyse...

İşin ilginç tarafı sıcak suyun neden kesildiğini kimse bilmiyor.

Eskiden, 21 gün süren kesinti için “borular temizleniyor” açıklaması yapılıyordu ama sonradan bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. Şimdilerde "merkezi onarım ve bakım" deniliyor.

Şanslıysanız oturduğunuz bölgede sıcak suyunuz havanın iyice ısındığı temmuz, ağustos aylarında kesiliyor, değilseniz mayısta. Moskovalılar bu yıl daha şanslı çünkü kesinti 1 Temmuz'da başladı.

Sıcak suyun kesilmesine, baharla her yeri kar yağmış gibi kaplayan kavak ağacından yayılan, bu yüzden pencere açtırmayan polenleri, bitmek bilmeyen yağmurları ve yeniden kararan gökyüzünü eklemek gerekiyor.

Sonuç mu?

Sonuç, Rusya’da popüler bir sözde olduğu gibi Moskova’da yaşayanların ömrü yılın 12 ayı yazı beklemekle geçiyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder