Moskova

Moskova

27 Aralık 2018 Perşembe

Anket: SSCB'ye özlem duyanların sayısı son 10 yılın zirvesinde



Kaynak: https://haberrus.com/

  
Rusya'da faaliyet gösteren Levada Araştırma Merkezi, SSCB'nin (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) çöküşüne üzülen Rusların sayısının son 10 yılın zirvesinde olduğunu açıkladı.

Vedemosti gazetesinin Levada'nın çalışmasından aktardığına göre, ankete katılanların yüzde 66'sı SSCB'yi özlüyor. Bu insanların oranı geçen sene yüzde 58'di. Ayrıca, son 10 yılda bu rakamın yüzde 61'in üzerine hiç çıkmadığı açıklandı.

Bugün Rusya'da SSCB'yi özleyenlerin çoğunluğu 55 yaş ve üstündeki kişilerden oluşuyor. Ancak SSCB'yi hiç görmeyen 18 - 24 yaş aralığındaki gençlerin de bir kısmının SSCB'yi özlediği ifade edildi.

Neden özlem duyuyorlar

Anket verilerine göre, Rusların SSCB'nin dağılmasına üzülmesinin en temel nedeni ekonomik sistemin yok olması, katılımcıların yüzde 52'si bu görüşte. 'Büyük bir güce aidiyet duygusunun kaybı' sebebiyle özlem duyanların oranı yüzde 36, 'karşılıklı güvensizlik ve acının artması' sebebini öne sürenlerin oranı ise yüzde 31 oldu.

"Emeklilik reformu SSCB özlemini artırdı"

Levada'nın sosyologlarından Karina Pipiya, yeni emeklilik reformu sebebiyle halkın SSCB'ye olan özleminin yükseldiği görüşünde. Pipiya'ya göre SSCB dönemindeki 'güçlü ekonomi', kıtlık ve enflasyon olmaması gibi sebepler ve şimdi de halk arasında yükselen refah sorunları insanları böyle düşündürüyor.

Pipiya, gençler arasında SSCB özleminin artmasını ise 'romantizm' olarak yorumluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder