Moskova

Moskova

19 Aralık 2018 Çarşamba

125'inci yılını kutlayan AVM'nin gizli tarihi: Stalin GUM için yıkım emri vermiş!






Moskova'nın göbeği Kızıl Meydan'daki tarihi alışveriş merkezi GUM başkentin sembol yapılarından biri. Bu hafta 125. yaşını kutlayan GUM, Moskova'nın en gözde mekanlarından. Popülerliğine aşina olanlar için, GUM'un üç kere kapatılma ve yıkılma tehlikesi atlattığını öğrenmek hiç kuşkusuz bir şaşkınlık sebebi olabilir. Ama ne var ki gerçek bu yönde... Peki, iktidarlar Moskova'nın 125 yıllık bu güzide yapısından neden kurtulmak istemişti?

Merkez GUM, yani Devlet Mağazası adını Sovyet zamanında aldı. Rusya'da ürünlere fiyat etiketi konulması ve alışverişinden memnun olmayanlar için bir şikayet kutusu temin edilmesi ilk kez GUM'da gerçekleşti.

Stalin iki kere, ilki 1935'te, ikincisi ise 1947'de olmak üzere, GUM'un yıkılması için talimat vermişti. Gerekçe ise basitti: Kızıl Meydan'ı genişletmek. Ne var ki, ve belki de ne mutlu ki, bu planlar hiçbir zaman hayata geçmedi.

GUM'un üzerindeki kara bulutlar bir kez de Brejnev döneminde yoğunlaştı. Kremlin ve Aziz Vasili Katedrali gibi iki sembol yapının hemen yanı başında bir alışveriş merkezinin faaliyette olması kabul edilemez görüldü.

Söylentilere göre, bu plan da yüksek rütbeli bir görevlinin karısının kocasından GUM'u kurtarmasını istemesiyle suya düştü. Buna göre, kadın GUM'daki bir mağazadan elbise sipariş etmişti ve ne olursa olsun elbisesine kavuşmak istiyordu.

Brejnev'in planının iptal olmasının gerçek sebebi ne olursa olsun, GUM'un hala ayakta olmasından hem Moskovalılar, hem de "başkentin misafirleri" son derece memnun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder