Moskova

Moskova

29 Temmuz 2018 Pazar

Eski Türklerin ‘Gök hakimi’ dedikleri dağ zirvesi






Eski Türkler, Tanrı (Tien Şan) Dağlarının dünyanın en yüksek zirvelerinden biri olan Han Tengri’ye ‘Gök Hakimi’ derlerdi.

Dünyanın zirvesinin Han Tengri olduğuna inanılıyordu.

Dağ zirvesinin birkaç adı var: Kazakistan’da Han Tengri; Kırgızistan’da Kan-Too (‘Kan dağı’) deniliyor.

Dağ zirvesinin adının çevirisi ne olursa olsun eski Türklerden bize ‘ruhların hakimi’ ve ‘Gök Hakimi’ kutsal anlamı kaldı.

Türk aşiretleri İslamiyete geçmeden önce Tengri bilinen, insanların kaderlerini çizen ve ömürlerini ölçen yüce tanrıya inanıyorlardı. ‘Gök Hakiminin’ yüce tanrı olarak sadece dünyanın zirvesinde oturabildiğine inanıyorlardı.

Hiç erimeyen karla kaplı olan bu dağ zirvesi yüzyıllardır kutsal sayılıyor. Zirve ile ilgili bir takım efsaneler ve inançlar hala sürmekte.

Kazakistan’ın en yüksek noktası olan dağın zirvesi deniz seviyesinden 6.995 metre yüksekliğe sahip.

19. yüzyılda Han Tengri dağ zirvesi bilim adamlarının ilgisini çekmeye başlamış, Rus coğrafyacı P.P. Semyonov-Tyan-Şanskiy seyahat notlarında ‘Gök Hakiminden’ bahsetmiştir.

Dağcılara göre Han Tengri’ye tırmanış son derecede zor. Han Tengri dağ zirvesi dünyada en zor varılan dağ zirvelerinden biri sayılıyor. Korkutucu ihtişamı ve zor ulaşılabilir olmasıyla Han Tengri dağcılar için cesaret ve becerinin baş testlerinden biri. Birçok çağdaş dağcıya göre Han Tengri dünyanın en güzel dağ zirvesi. Zira onun ideal bir geometrik şekli var.
 .

Dağcılar, güneş ışığında dağın tam ateş renkleri olduğunu, dağın ulaşılmazlığıyla korkuttuğunu söylerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder