Moskova

Moskova

5 Temmuz 2016 Salı

Osmanlı’nın Çar Romanov’a hediye ettiği miğferin üzerindeki yazının sırrı


Fuad Seferov, Moskova, Haberrus

Osmanlı İmparatorluğu’nun 17. yüzyılda Rus Çarı Mihail Fyodoroviç Romanov’a (1596-1645) hediye ettiği miğferin üzerindeki Arapça yazının sırrı çözüldü.

Rus tarihçilere göre, miğfer dönemin Rusya'nın İstanbul Elçisi Afanasi Pronçişev tarafından Moskova’ya getirildi.

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesinin araştırmasına göre, miğferin üzerinde Kur'an-ı Kerim'de Saff suresinin 13. ayeti yer alıyor. Ayetin meali ise " Vereceğiniz bir şey daha var: Allah'tan yardım ve yakın bir fetih.. Müminleri müjdele."şeklinde ifade ediliyor.

Makaleye göre, Osmanlı’nın Rus çarına hediye ettiği 16. yüzyıla ait miğferin üzerine Rus usta Nikita Davidov bazı Hristiyan yazılarıyla süsledi. 19 yüzyılda ise miğferin üzerine Rusya İmparatorluğu arması eklendi.

Gazeteye konuşan Moskova Kremlin Sarayı Müzesi silah koleksiyonu dairesi görevlisi Vasili Novoselov, o dönemler Doğu ustalarının silah ve miğferler üzerine Arapça yazılar yazdığını hatırlattı. Novoselov, “Rus çarları, bu yazıları geleneksel süsleme olarak algılıyordu. Örneğin yine Osmanlı’nın İmparatorluğu’nun 16. yüzyılda Rus Çarı Korkunç İvan’a hediye ettiği miğfer. Söz konusu miğferin üzerinde 'Lâilâhe illâllah Muhammedün Resûlullah' yazısı dikkat çekiyor." dedi. Günümüzde miğfer İsveç’in Silah Müzesi’nde sergileniyor.

OSMANLI RUS ÇARLARINA ÇEŞİTLİ HEDİYELER GÖNDERİYORDU


Türk-Rus ilişkileri 15.yüzyılda başladı. 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı'nın, Rus knyaz ve çarlarına elçilikler aracılığıyla çeşitli hediyeler gönderdiği biliniyor. Kremlin Sarayı'nın estetik anlayışına uyan desenli Osmanlı dokumaları çok rağbet görürken, at örtüleri, eyer ve kın kaplamaları, miğferler, kalkanlar ve zırh kolçakların iç yüzey kaplamaları için de Osmanlı dokumaları kullanılırdı. Rusya'ya getirilen pırlantalı, yakutlu, zümrütlü Osmanlı mücevherleri de yine hem kilisede hem de gündelik hayatta oldukça ilgi görüyordu.

1 yorum:

  1. İlginç bir öykü, ama Rusya'da değil de İsveç'te olduğuna göre kaçırılmış mı yoksa sonradan onlara mı hediye edilmiş? Teşekkürler ilgiyle okudum.

    YanıtlaSil