Moskova

Moskova

31 Mart 2015 Salı

Moskova’nın tarihi ‘kalbi’ Kremlin


Kaynak: Rusya'nın Sesi

Moskova Kremlin’i Rusya Federasyonu’nun kalbidir. 

Bu, günümüze kadar ayakta kalabilmiş Avrupa’nın en büyük kalesidir. Duvarları boyunca 20 kule inşa edilmiştir. En ünlüsü Spasskaya Kulesi’dir. Kapıları Kremlin’in törensel girişidir aynı zamanda. Burada yabancı elçiler karşılanır, askeri birlikler Rusya’yı savunmak için seferlere buradan çıkarlardı. İşte bu nedenledir ki Spasskaya Kulesi, özel kule saatleri için ‘ev’ olarak seçilmiştir. Tüm Dünya’nın tanıdığı saatlerin bugünkü görüntüsü 1852 yılında Rus saat fabrikasında şekillendirilmişti.

Kremlin’in içinde Moskova’nın en eski yapısı olan Uspenskiy Katedrali yer alır. Katedral 15. yy ortasında İtalyan mimar Aristotel Fiorovanti tarafından inşa edilmiştir.

Altı yüzyıl boyunca Uspenskiy Katedrali Rusya’nın devlet merkezi olmuştur. Burada tahta çıkma töreni yapılır, imparatorlara taç giydirilir, kilise din adamlarına ünvan verilir, devlet buyrukları ilan edilir, sefere çıkmadan önce ve zafer için dua ayinleri düzenlenirdi. 1917 yılında yaşanan devrimden sonra Uspenskiy Katedrali müze haline getirilmiştir.

Uspenskiy Katedrali’nin yanında Kremlin Devlet Sarayı bulunur. Bu bina geçtiğimiz yüzyılda, 60-lı yıllarda inşa edilmişti. Sovyetler döneminde burada komünist parti kongreleri düzenlenirdi. Bugün daha çok konser sahnesi olarak kullanılmaktadır.

Rusya’nın hazine müzesi ‘Silah Odası’ ve eşi olmayan değerli taşların sergilendiği ‘Elmas Fonu’nun da görülmesi gerekir. Silah Odası sergi koleksiyonunda yüzyıllardır çarlık hazinesinde muhafaza edilen değerli eşyalar bulunur. Burada ünlü Faberje yumurtalarını, büyük Rus knyazlarının ve çarlarının en değerli eşyası, üzeri çok sayıda değerli taş ile süslü Monomah Şapkasını görebilirsiniz. Yine burada 16-18 yy’larda kullanılmış at arabalarından oluşan zengin bir koleksiyon vardır.

Ünlü Kızıl Meydan da Kremlin’in bir parçasıdır. Alanın güney kısmında Vasiliy Blajennıy Katedrali görülebilir. Birçok yabancı için bu katedral Moskova’nın ve Rusya’nın sembolüdür.

Kızıl Meydan’da dolaşırken Dünya proletaryasının lideri ve 1917 devriminden sonra ülkenin ilk yöneticisi Lenin’in mozolesinin yanından geçmemek olmaz. Lenin’in ölümünden sonra naaşı mumyalanmış ve özel bir tabuta yerleştirilmiştir.

Moskova Kremlini içinde bakmaya değer şeyler çoktur. Ancak insanın kendi gözleri ile görmesi gibi yoktur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder