Moskova

Moskova

17 Eylül 2014 Çarşamba

Mavi taşın sırrı

Mavi taşın sırrı

Rusya’nın Avrupa kesiminin Kuzeyindeki eski Pereyaslavl-Zaleskiy kenti Pleşeyevo gölüne yakındır. Turistler buraya yalnız tarih anıtlarını ve güzel doğa manzaralarını görmek için gelmiyor.

Pleşeyevo gölünün kıyısındaki büyük taş da turistleri çekiyor. Görünüşüne göre olagandışı bir şeyi olmayan bu taş kışın karla örtülmez, yağmur sırasında gölün suyu gibi mavi olur.Yerli halk buna Mavi taş derler.

Menkıbeye göre, Mavi taş eskiden Pleşeyevo gölüne yakın bir dağın tepesindeydi. Yerli pagan kabile bunu kutsal taş biliyordu. Sihirli sayılan taş, yerli kabilelerin tanrılarına kurban sunulurken sunak olarak kullanılıyordu.
10. Yüz yılda Rusya Hiristiyanlığı kabul etti ve paganlıkla savaş başladı. Papazlar ve askerler pagan tanrılarının resmilerini yokediyor, paganların tapınaklarını yıkıyordu. 1152-de Mavi t aş dağın tepesinden Pleşeyevo gölüne atıldı. Cok geçmeden, Mavi taşın kendisine karşı böyle davranışı affetmiyeceği, dağın tepesinde kurulacak her şeyin çok geçmeden yokolacağı söylentileri dolaşmaya başladı. Gerçekte de böyle oldu. Önce kilise yandı,sonradan yerli prensin yazlık evi yıkıldı. O zamandan beri dağ üzerinde hiç bir şey kurulmıyor.
17. Yüzyılın başlarında bile yerliler papazların yasaklarına rağmen Mavi taşın yanına geliyordu. Kimileri sihirli taşın şifa vereceğine inanıyordu. Kimileri de yanında taşkın eğlenceler düzenliyor,geceleyin ateşler yakıyordu. Rahipler asabını bozan böyle şeylere son vermek için Mavi taşı gömmeyi kararlaştırdı. Ama 12 yıl sonra taş yine yer üstüne çıktı. Sarsılmış halk bunu bir mucize olarak kabul etti. Orasi yine de bir hac yeri oldu.
Böyle durumdan endişelenmiş olan makamlar 1788-de Mavi taşı kurulmakta olan kilisenin temeline koymak kararı aldı.Ancak elverişli görülmüş bu plan boşa çıktı. Kışın 12 tonluk Mavi taş taşıyan kızak buz tutmuş Pleşeyevo gölünden geçerken buz kırıldı ve taş battı. Bunun üzerine de harikülade olaylar yaşanmaya başladı. Balıkçılar,taşın yerinin değiştiğini kaydetti. Yıldan yıla daha çok kıyıya yaklaşıyordu. 1858-de yine kıyıda, eskiden bulunduğu yerin 300 metresinde olduğu tesbit edildi. O zamandan itibaren hiç kimse buna dokunmaya cesaret edemiyor..
Bilimciler “oynak taşın” sırrını açmak için 150 yıldır çalışıyor.Birilerine göre,göl suyunun şiddetli dolaşımı taşın kıyıya çıkmasını sağladı. Diğenlerinin fikrince., kışın taş buzlara tutunarak ilkbaharda buzlarla taşınmakla kıyıya yaklaşıyordu.Ancak 12 tonluk taş akıntıyla ya da buzlarla kıyıya nasıl sürüklenebilir? sorulabilir. Mavi taşın çevresinde yüksek radyasyonun sebebi nedir? Sık sık kaydedilen flüorışı ve top yıldırım gibi olaylar nasıl izah edilebilir? Bazı bilimciler, bilinmeyen büyük enerji kaynağı olan taşın da bilinmez ekoloji sisteminin bir bölümü olduğu kanısındadır.
Ne de olsa Mavi taş son l0 yıllık dönemde yine de yeraltına çöküyor.40 yıl önce insanların başlarından aşkın iken günümüzde boyu dizleri düzeyindedir. Bilimciler bu süreçlerin özünü izah edecek halde olmayıp sadece gözlemlere devam ediyor. Sürpriz etkisi yapacak daha ne tür olayların yaşanabileceğini kimse bilemiyor.
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_09_17/Mavi-tasin-sirri/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder