Moskova

Moskova

19 Nisan 2014 Cumartesi

Volga kıyısında iki önemli şehir: Ulyanovsk ve Volgograd

Ulyanovsk

Volga Avrupa’nın debisi en yüksek ve en uzun nehridir. Kıyısında Rusya’nın en güzel şehirleri kurulmuştur. Bunlardan biri de Ulyanovsk’tur.
Ulyanovsk, 17. yy ortasında, Rusya’nın güneydoğu sınırlarının göçerlerin saldırılarına karşı korunması amacıyla kurulmuştur. O zamanlar şehrin adı Simbirsk idi.
Şehir ününü, tarihe Vladimir Lenin olarak geçmiş olan Vladimir Ulyanov’un burada doğmasına borçludur. Lenin, politikacı ve devlet adamı, uluslararası ölçekte bir devrimci, Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin (SBKP) kurucusu ve Sovyet Sosyalist Devleti’nin kurucusudur. 1924 yılında Vladimir Ulyanov’un ölümünden kısa bir süre sonra Simbirsk’in adı Ulyanovsk olarak değiştirilmiştir.
Ulyanovsk çok sayıda tarihi binaya ship olduğu için açıkhava mimari müzesi olarak da adlandırılır. Yine de turistler için esas ‘mıknatıs’ Lenin Anı Kompleksi’dir. 1970 yılındaki açılışından bu yana bu kompleksi 40 milyon kişi ziyaret etmiştir. Bu yılda hemen hemen bir milyon kişi demektir. Anı kompleksi Lenin’in 100. doğum günü şerefine yapılmıştı. Bu sovyet döneminin en anıtsal müzelerinden biridir.


Volgograd

Bundan sonra Volga’dan aşağı doğru Volgograd şehri yeralır. Bu şehrin eskinden adı Stalingrad idi. Muhteşem ‘Anavatan’ heykeli ve panorama müze ‘Stalingrad Çarpışması’ turistlerin ilgisini çeken yapılardır. Volgograd’ın görülmesi gereken yerleri arasında Avrupa’nın en büyük nehir limanı ve Rusya’nın tek yeraltı tramvayı bulunur.
Stalingrad uğruna yapılan çarpışmalarda hayatını kaybeden sovyet askerlerinin anısına şehrin merkezindeki Mamayev Kurganı’nda etkileyici tarih-anı kompleksi kurulmuştur. Bu yer bilinçli olarak seçilmiştir. Büyük Anavatan Savaşı sırasında bu tepe Stalingrad cephesinin savunma sisteminde kilit öneme sahipti ve burada çok şiddetli çarpışmalar yaşanmaktaydı.
Anı kompleksinin merkez bölümünde ‘Anavatan çağırıyor!’ adlı heykel yeralır. Bu 52 metre yükseklikte, emin bir şekilde ileri doğru adım atan ve oğullarını peşinden çağıran bir kadın heykelidir. 

Yapıldığı dönemde Dünya’nın en yüksek heykeli idi. Bir karşılaştırma yapmak için New-York’taki Özgürlük Anıtı’nın 46 metre yükseklikte olduğunu hatırlatalım.
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2012_12_05/povoljyenin-tarihi-yerleri/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder