Moskova

Moskova

20 Nisan 2014 Pazar

Nijniy Novgorod

Neden Nijniy Novgorod’ta binalar değişik renklere boyanır











Maksim Gorki’nin memleketinde
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2012_11_29/maksim-gorkiyin-memleketinde/

Nijniy Novgorod şehri Volga’nın orta bölümünde, Moskova’nın doğusuna doğru dörtyüz kilometre mesafede yeralır. Nüfusu 1 milyon üçyüzbindir. Şehir, 13. yy başında Volga ve Oka (Aka diye okunur) nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuştur. Avantajlı coğrafik konumu sayesinde şehir hızlı bir şekilde hareketli bir ekonomik, ulaşım ve ticaret merkezi haline gelir. Aynı zamanda Rusya’nın doğudaki savunma kalesi idi. Moğol-Tatar saldırılarına karşı savunma görevi yürütmekteydi. Muazzam bir mimari kompleks olan Nijegorod Kremlini o günleri hatırlatır.
Şimdiki görünüşü ile Nijegorod Kremlini’nin inşaatı 1500 yılında başlamış ve 15 yıl sürmüştür. Bu süre içinde hemen hemen yirmi metre yükseklikte iki kilometreden fazla kale duvarı, her birinin yüksekliği 30 metreye varan otuz kule inşa edilmiştir. Sovyetler yönetimi zamanında Kremlin’in içinde bazı eski kiliseler yıkılmış ve bunların yerine tektip idari binalar inşa edilmiştir. Bugün bu binalarda Nijegorod Bölgesi hükümeti yerleşmiştir.
Kremlin’in içinde çiçek kümeleri, yaya yolları, rahat banklar ve seyir verandaları ile manzaları bir park düzenlenlemesi yapılmıştır.
Nijniy Novgorod’un sokaklarından birinde, mütevazi görünüşlü ahşap bir ev bulunur. Edebiyat eserlerini seven herkes bu evi görmeye çalışır. Bu ev Kaşirin evi olarak bilinir. Kaşirin, ünlü yazar Maksim Gorkiy’in dedesidir. Şimdi burada bir anı müzesi yeralmaktadır. Buradaki sergi açık bir şekilde 19. yy’ın ikinci yarısında zanaatkar olarak yaşayan bir şehir sakininin yaşam tarzı hakkında fikir vermektedir.
Nijniy Novgorod’un bugün de en önemli sembollerinden biri o zamanlar Avrupa ve Asya arasında ana ticaret kavşağı rolü oynamış olan fuar kompleksidir. Fuar kompleksi 19. yy’ın başında ortaya çıkmıştır. İnşaat için şehrin aşağı bölümünde büyük bir alan düzeltilmişti, ardından ise burada bir kaç sokak ve elli kadar ev ortaya çıkmıştır. Birinci katta tezgahlar, ikinci katta ise tüccarlar için ev bulunurdu. Her yaz Nijniy Novgorod’da düzenlenen fuara binlerce tüccar ve alıcı toplanırdı. Sadece Rusya’dan değil uzak ülkelerden de gelenler olurdu. İşte o zamanlar ‘Peterburg Rusya’nın başı, Moskova kalbi, Nijniy Novgorod ise cebidir’ deyimi ortaya çıkmıştır.
Sankt-Peterburg’tan hareket eden ve Moskova üzerinden (Kurskiy Tren Garı) Nijniy Novgorod’a giden ‘Sapsan’ hızlı treni her gün sefer yapar. Tren bu yolu yaklaşık dört saatte alır.
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2012_11_29/maksim-gorkiyin-memleketinde/

Nijniy Novgorod’ta binalar neden değişik renklere boyanır?

Nijniy Novgorod’ta binaların yaşlarıyla ilgili interaktif harita meydana getirildi. Haritadaki tüm yapılar kuruldukları tarihe göre değişik renklere boyanmış bulunuyor. Toplam olarak haritada 9 devir var.

Nijniy Novgorod, nüfus bakımından ülkenin beşinci kenti ve Moskova’nın 400 kilometre doğusunda bulunuyor. 

Ayrıca kent, ülkenin en eski yerleşim noktalarından biri: Nijniy Novgorod 1221’de kuruldu. Kentin zengin tarihi, sokaklarında yansımasını buldu. Burada çok sayıda ilginç ve unutulmaz yer ve görülmeye değer şey var. Aralarında, kültür miras haline gelen eski binalar da bulunuyor.

İnternetteki interaktif haritada şu veya bu binanın yaşını öğrenmek olası. Her biri, kurulduğu devre uygun renge boyanmış bulunuyor. Haritada böyle devir sayısı 9’u buluyor.

Rusya’da monarşinin devrildiği 1917 yılı devriminden önce kurulan en eski binalar, turuncu renkte. 1917-1927 dönemine ait erken Sovyet mimarisi kırmızıya boyanmış. Joseph Stalin’in iktidar yılları olan 1927-1953 dönemi sarı renkte.

Ülkenin Nikita Kruşçev tarafından yönetildiği 1954-1964 yılları açık yeşile boyanmış. 1965-1980 yıllarını kapsayan Leonid Brejnev dönemi yeşil. Bundan sonraki 10 yıllık dönem açık mavi, 20.yüzyılın en son yılları ise soluk lacivert renginde. Haritadaki lacivert rengi yeni yüzyılın başlangıcını simgeliyor. En nihayet, 2010 yılından sonra kurulan evler haritada mor renkle işaretlendirilmiştir.
Böyle renkli işaretler Nijniy Novgorod kentinin nasıl geliştiğini net şekilde sergilemekte. Binaların yaşıyla ilgili haritada en çok yeşil renkte olan bina var. Haritadaki en alacalı arazi, kentin tarihi merkezi olan Nijniy Novgorod’un eski kalesi Kremlin’in iki kilometre yarıçapını teşkil ediyor. Burada haritada kullanılan tüm renkleri görmek olası. Uzmanların söylediklerine göre, bu anlaşılır bir şey, çünkü kentin merkezindeki toprak en çok ihtiyaç duyulan mülkiyet oluşturuyor.
Kentin en eski sayılan bölgede lacivert, mavi ve mor renkler üstün. Sokaklarında aktif inşaat yalnız geçen yüzyılın sonlarda başladı. Buradaki inşaat günümüzde bile devam ediyor. Aksine 1917 yılından önce kurulan binaların sayısı haritada hiç te çok değil. Esas olarak hepsini beklendiği gibi kentin tarihi merkezinde değil, daha yeni bölgelerde görmek mümkün.
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_03_15/Neden-Nijniy-Novgorodta-binalar-degishik-renklere-boyanir/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder