Moskova

Moskova

7 Nisan 2014 Pazartesi

Rusya gerçeği: "Yolumuz farklı" diyenler, yüzü Batı'ya dönenler... Kim indi, kim çıktı?








Kaynak: http://www.turkrus.com/

"Rusya başka ülkelere benzemez, özeldir, kendi kalkınma yolu vardır" diyenler ile, "Rusya'nın yüzü Batı'nın demokratik sistemi ve pazar ekonomisine dönük olmalı" diyenlerin hiç bitmeyen mücadelesinde son durum:

Levada Center'ın mart ayının son haftasında yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, Kırım olayları Rusya'da "içe dönüklüğü" kamçıladı. Milliyetçi duygular kabarırken, "Batı ile entegrasyon" düşüncesi kan kaybetti.

Ankete göre, "Rusya devletinin kesinlikle kendi özel yapısı ve  kalkınmada kendine has yolu vardı" diye düşünenlerin oranı son bir yılda yüzde 33'ten yüzde 38'e yükseldi. 

Buna karşılık, "Rusya devleti Batı tarzındadır ve öyle olmalıdır, demokratik yapıya ve pazar ekonomisi kurallarına uymalıdır" diyenlerin oranı yüzde 33'ten yüzde 28'e geriledi.

Üçüncü yolu seçen ve "Rusya, tıpkı SSCB döneminde olduğu gibi sosyalist bir devlet olmalıdır" diyenlerin oranı ise değişmedi; yüzde 24'te kaldı. 

Bir başka soru da, "Rusya'nın tarihi gelişimi Avrupa medeniyetine paralel ilerlemektedir" görüşüne katılanların oranı son bir yılda yüzde 31'den yüzde 21'e indi. Tarihsel gelişimde SSCB'nin yoluna dönülmesini isteyenler yüzde 22'de kalırken, "Rusya kendi yolunda tarihsel gelişimini sürdürmeli" diyenler yüzde 35'den yüzde 46'ya çıktı.

"Rusya'nın kendi yolu" denince ne anlaşıldığı sorulduğunda, insanlar genellikle "insanların devlet tarafından sosyal haklarla desteklendiği ekonomik kalkınma modeli" akla geliyor. 

Bu arada RBC ajansı, Başkan Putin'in telimatıyla hazırlanan "Devletin temel kültür  politikası" adlı çalışmada, "Rusya Avrupa değildir. Rusya, ne Batı ne da Doğu olarak nitelenebilecek, eşsiz ve farklı bir medeniyettir" tezi işleniyor. Ancak Kremlin kaynakları, farklı görüşler üzerinden çalışıldığını ve şimdilik ortaya tek bir fikir çıkmadığını vurguluyor. 

Çoğu uzman, son anketten çıkan sonuçları "Kırım etkisi" olarak değerlendiriyor. Halkın çoğunluğunun Batı'dan gelen baskıları haksız bulduğu, Kırım'da Kremlin politikalarını desteklediği ve milliyetçi duyguların yoğunlaştığı vurgulanıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder