Moskova

Moskova

24 Nisan 2014 Perşembe

Altay bölgesinin iklimi insanlığı kurtardı

Altay bölgesinin iklimi insanlığı kurtardı

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/

Altay-Sayan dağlık bölgesinde bilimsel araştırmalarda bulunan bilim adamları grubu şu kanıya vardı:

Batı Sibirya’nın Güneyindeki Altay bölgesinde bulunan Denisovo mağarası, insanlığın bir tür olarak yaşamını sürdürmesi olanağını sağladı. İlgili uluslararası projenin uygulanmasına katılanlardan Rusyalı Pavel Tarasov’un belirttiğine göre bu bölgede iklim koşulları sabittir. Bu sayede birkaç tür eski çağ insanları bu bölgede yaşamlarını sürdürebilmişler.
Bilim adamları Altay-Sayan dağlık bölgesini “21. yüzyılın kaybolup gitmiş dünyası” olarak nitelendirdiler. Son buzul çağından sonra Rusya’nın bu bölgesinin iklimi ve manzarası hiç denilecek kadar az değişti. Bölgede son buzul çağında yaşamış memeli hayvanların hemen hemen hepsine bugün de raslanıyor.
Bilim adamları şimdi Altay-Sayan bölgesinde yaşayan hayvanlar listesini 12-35 bin yıl önce Avrasya’nın 7 bölgesinde yaşamış hayvanlar listesi ile karşılaştırdılar. Son buzul çağında olduğu gibi şimdi de bölgede yaban atları, geyikler, saygalar ve oburlar yaşıyorlar. Yalnız mamutların soyu tükendi. İngiltere’nin Borimut kentindeki üniversitede çalışan Con Stüart, Altay’da pleystosen çağına ait direğe çok benzeyen faunaya tanık olduk,dedi. Berlin Özgür Üniversitesinden biyolog Pavel Tarasov’un kanısınca bu, bölgenin soğuk ve son buzul çağındaki iklim kadar kurak olan iklimi sayesinde mümkün oldu. Tuhaf da olsa o zaman Avrasya’da hiç denilecek kadar az miktarda kar vardı. Otlar bitmeye devam ediyordu. Otçul hayvanlar bu otlarla besleniyordu.
İlgili araştırmalarda bulunan bilim adamları şu fikirde birleştiler: Böyle sabit iklim insanlığın yaşamını sürdürmesi olanağını sağladı. Altay bölgesinde bulunan ve benzersiz arkeoloji anıtı olarak sayılan Denisovo mağarasında bir kaç yıl önce üç tür insanımsıların ikamet etmelerinin izleri bulundu. O da, Neandertal insanının kemikleri, Homo sapiens tarafından yapılan aletler ve Denisovo insanı adı verilen insanımsının kalıntılarıdır. Denisovo mağarası sözü geçen üç tür insanların sıra ile ikamet ettikleri saptanan dünyada bir tek mağaradır. Bilim adamları bu mağarayı “İnsanlığın beşiği” olarak adlandırıyorlar. Bilim adamlarının kanısınca eski çağ insanları Altay bölgesinin iklim koşulları sayesinde yaşamlarını sürdürebildiler. Bu bölgede iklim koşulları hemen hemen değişmiyordu ve değişik tür hayvan avcılığı yapılabiliyordu.
Bilim adamlarının tahmin ettiklerine göre Altay bölgesinde yaşamış insanlar buzul çağının sonlarında dağlardan inerek tüm kıtaya yayılmışlar. Pavel Tarasov’un hatırlattığına göre geçenlerde gerçekleştirilen kapsamlı uluslararası genetik araştırmalarının sonuçları, Amerika’nın yerli ahalisinin Altay-Sayan dağlık bölgesinden gelme olduğunu gösterdi.American Journal of Human Genetics bilimsel dergisinde bu konuya ayrılan bir yazı çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder