Moskova

Moskova

14 Kasım 2013 Perşembe

Yabancılardan Rusya dersleri


Kaynak: TurkRus.com

Ortada ilginç bir tablo var:
Bir yandan Rusya'ya uzaktan bakanların çoğu kafalarında, "bürokrasi ve mafyavari ilişkiler sarmalında, can ve mal güvenliğinden kuşku duyulan korkutucu bir ülke" portresi yaratıyor; diğer yandan Rusya'ya iş yapmak için gelme kararı verenler "sadece birkaç yıllığına" diye niyetlenirken "on yılları" deviriyor...

Dünya Bankası'nın yayınladığı son "İş Yapma" endeksine göre, Rusya bir yılda 20 sıra birden yükseldi ve 112'incilikten  92'inci sıraya kadar yükselmeyi başardı. Bu sıçrayış, Başkan Putin'in geçen yıl "Kısa zamanda ilk 20'ye gireceğiz" diye koyduğu hedefe doğru bir umut kıvılcımı yaktı. Aynı ankette Türkiye 2 basamak yükseldi ve 69'uncu oldu.

En azından Dünya Bankası'nın bu anketi, Rusya'da iş yapmanın Çin'de iş yapmaktan daha kolay olduğunu gösteriyor. Rusya'da iş yapan yabancıların yüzde 70'i "doğru karar verdiklerini" düşünüyor.
Peki Rusya'da uzun süredir iş yapan Batılılar, hangi dersler, sonuçlar çıkarıyor? Rusya'da iş yapmanın püf noktaları denince hangi "tüyoları" veriyor.

Rossiya Gazeta'nın haber analizine göre, yabancıların çoğu Batı'dayken kafalarında yarattıkları "önyargılar"dan Rusya'daki pratiğin içinde zamanla kurtuluyor. Ve "Rusya'da başarılı olmanın kurallarını" şu maddelerde özetliyor:

1. KURAL: Başarı "güven"le gelir

"Ruslar iş hayatında başlangıçta kuşkulu ve mesafeliler. Gardını alarak karşınıza oturuyorlar. Bu Sovyet devrine uzanan bir mentalite. İlk görüşmelerde mesafeli olurlar. Sizin güvenilir bir insan olup olmadığınızı analiz ederler. Rus muhatabının güvenini kazanmak en kritik nokta: Hızla kazanılabilir, bir kere kazanılınca da siz yanlış yapmazsanız bu güven ömür boyu sürer."

2. KURAL:  Güçlü ilişkide "duygusal bağ" faktörü

"Bir kez güven tesis edilince, Ruslar duygularını gizlemezler. Özellikle Batı kültüründen gelen biri bu açıklığı, samimiyeti kavramakta zorlanır.  Birbirinin sırtına şaplak indirmek, etiketleri bir yana koymak, duygusal bağın normalleridir. Ama Ruslar muhatabının Batı kültüründen gelen yapmacık-kibar gülüşünü taklit etmez."

3. KURAL: "Doğrudan" mevzuya girmek

"Ruslar partnerlerine güvendikleri oranda formaliteleri pas geçerler. Batı'da yaygın olan kibar ön konuşmalar anlamsız bulunur. Önce doğrudan işe, mevzuya girilir; havadan sudan muhabbet yapılacaksa ondan sonra yapılır. İş görüşmelerinin, karar toplantılarının iş yerinden ziyade dışarıda, yemekte, saunada, gece mesaisinde yapılması da çoğu kez normaldir. Ama bu gecelerde Ruslarla içki yarışına girilmemesi tavsiye edilir. Çünkü, kaybedilecek bir yarıştır!"

4. KURAL: Özgüven, yaratıcılık ve yönlendirmek

"Bunlar Rusları başkalarından ayıran önemli özelliklerdendir. Rus işadamları  fırsatları kendileri yaratmak için uğraşır. Geçmişe dönüp  iş hayatıyla ilgili örnek alabilecekleri fazla bir şey yoktur. Bunları kendileri yaratmak, kovalamak zorundadır. Rusya'da en düz-kestirme  yol her zaman en iyi yol olmadığı için, zor şartlar içinde yaratıcılık ve akışı yönlendirmek önemlidir. Devlet sanayide hala etkili olduğu için müteşebbis adapte olmalı, ama diğer yandan 'güvenli' görünen devlet opsiyonları dışında yollar aranılmalıdır."

5. KURAL: Her zaman biraz tavsiyeye hazır olmak

"Sovyet" kelimesi Rusçada zaten "konsey" ya da "tavsiye" anlamına gelir. SSCB'de doğmuş Ruslar her zaman birbirlerine tavsiye vermeye hazırdır. Hatta konu kendi uzmanlık alanlarında değilse bile. Bunu çoğu kez ukalalık olsun diye değil, size dost olarak gösterdikleri yakınlığın ve verdikleri değerin ifadesi olarak yaparlar. Yani "tavsiye almaya hazır olun."

Batılıların Rus işadamlarına ve iş hayatına dair diğer "olumlu" bazı tespitleri de şöyle:

Anlaşma yapmak için çabalarlar.
Yaratıcıdırlar.
Bir kere güven tesis edilirse sadıktırlar.
Kişisel ilişki çok önemlidir, sizin hakkınızdaki kişisel her bilgiyi hatırlarlar.
Yüzde 13 vergiye dayalı sistem harikadır.
İstihdam etmeye uygun genç, yaratıcı insan havuzu vardır.
Ülke çok büyük olduğu ve "keşfedilmemiş sınırlar" ülkesi sayıldığı için her şeyin mümkün olduğu" mantığı hakimdir.
Bunlar da  Rusya'ya ve iş hayatına dair bazı "olumsuz" tespitler:
Kış mevsimi "öldürücü" gelebilir.
Yabancıların çalışma ve yasama yasaları hala zorlu bir konu.
Bürokrasi hala baş ağrısı.
Moskova'nın trafiği insanı canından bezdirebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder