Moskova

Moskova

4 Kasım 2013 Pazartesi

Bir haftalık Sibirya hikayesi: Transsibirya treniyle yolculuk

trans-siberian-rail



Incredible importance of informing clinician of existing or contemplated concomitant therapy, including prescription and OTC drugs, and alcohol consumption, together with any concomitant illnesses cialis prescription without. eptra sulfamethoxazole trimethoprim disease Interactions online tadalafil buy Increase dose by mg increments no longer often than weekly her essays.
İGOR RYABTSEV 
Çeviri: Metin UÇAR 
(Kompas-Pusula dergisi)

Bizde bir fıkra anlatırlar: «Lüksemburg vatandaşı bir kişi Moskova-Vladivostok treninde seyahatin üçüncü gününde aklını yitirmiş». Bu tabii ki şaka, ancak bilindiği üzere her şakada gerçek payı vardır. Çünkü o zavallı adam kendini anlatılan süre içinde Lüksemburg’u yüz kere boydan boya geçmiş gibi hissediyor olmalı. Transsibirya demiryolunu aştığınızda trende yapılabilecek en uzun seyahati yaptığınızı kesin bir dille söyleyebilirsiniz!

Transsibirya demiryolunda seyahat gerçek bir başarıdır ve her gezginin üstesinden gelemeyeceği bir şeydir. Burada mesele yüksek bilet fiyatında da değil (makul bir fiyat da bulmak mümkün). Esas mesele trende bir hafta yolculuğu kaldırıp kaldıramayacağınızda. Evet, evet bu efsanevi demiryolunda seyahat tam yedi gün sürer, üstelik bu süre içinde (eğer klasik düzene uyarsanız) hiç mola vermeden giderseniz. Ancak biz sadece TV ekranı gibi pencereden manzara seyretmemeniz ve Sibirya’nın ruhuna dokunmanız için yine de mola vermenizi önereceğiz. Çünkü yolunuzun üstünde Kazan, İrkutsk, Yekaterinburg ve dikkate diğer şehirler bulunmaktadır! Üstelik Moskova’dan Vladivostok’a mesela lüks ‘Zolotoy Orel’ (Altın Kartal) treni ile yapılacak bir seyahat gerçekten zevk verecektir.

Tabii, böyle bir seyahatin en büyük artısı eşi olmayan Rusya manzalarıdır: uçsuz bucaksız stepler, ormanlar ve tarlalar…  Puşkin ve Blok’un şiirlerine yansıttığı, Repin ve Şişkin’in tablolarına koyduğu nehirler ve göller... Pencerenizdeki tablo tıpkı bir kaleydoskoptaki gibi, yorulmadan yerel manzaların görkemini ve zenginliğini sergiler. Bunlar arasında beryozalı (akağaç) ormanlık alanlar, iğne yapraklı ağaçları ile uçsuz bucaksız tayga, küçük nehirlerden başlayıp muazzam Baykal’a kadar herşey vardır. Büyük bir ihtimalle, sıradan bir işadamı olarak trene Moskova’da binseniz bile, birkaç gün sonra kafanızdaki ‘tilkilerden’ kurtulursunuz ve yüce şeyleri, sonsuzluğu düşünmeye başlarsınız.

Aslında birkaç güzergah vardır: Moskova-Vladivostok, Moskova-Pekin (Mançuriya üzerinden). Biz birinci güzergahı kullanmanızı önereceğiz. Çünkü bu şekilde Çin vizesi almanız gerekmez, ayrıca bu güzergah üzerinde çok daha sık tren seferleri düzenlenir.

İşte böyle, yolunuzun üzerinde çok eski yapılar keşfedeceğiniz Kazan bulunuyor. Mesela Kazan Kremlin’i. Bu eser UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiştir. Yine ulu cami Kul-Şarif de buradadır. Bunun ardından Yekaterinburg gelir. Bu şehirde şaşırtıcı güzellikleri ile Rusya İmparatorluğu zamanından kalma bazı yapılar vardır. Ardından İrkutsk gelir. Bu şehre ‘Sibirya’nın Parisi’ derler. Geleneksel Rus stilinde yapılmış ahşap evleri ile ünlüdür.

Tren yine yola düşer ve siz üzerinde ‘1777’ yazan bir tabela görürsünüz. Bu yoldaki yerleşim yerlerinden birinin kuruluş tarihi değil, Moskova’dan kaç kilometre uzağa gittiğinizin ifadesidir. Bu ise yolun üçte biri bile değil! Yolun bu etabı önemlidir, çünkü burada Avrupa ve Asya arasındaki sınırı işaret eden bir direk görürsünüz. Bunun ardından da ünlü Ural Dağları başlar, onun ardından Baykal, dünyanın en derin, Avrupa’nın en büyük gölü gelir. Göle girebilir ya da bazen trende de hazırlanan nefis ızgara balığın tadına bakabilirsiniz.

Ardından yolunuz Buryatiya’nın başkenti Ulan-Ude’ye düşer. Burada eski din inananlarının yaşadığı köyleri görebilir, budist tapınaklarını ziyaret edebilirsiniz. Şansınız varsa ve eğer geleceğinizi öğrenmekten kormuyorsanız gerçek bir şaman ayinine de katılabilirsiniz! Diğer yandan yakın vade geleceğinizi biz de biliyoruz, çünkü tren Moğolistan’a, Ulan Bator’a varacak. Düşünün bir kere Cengiz Han bin yıl önce bizzat buradan seferlerine başlamış idi! Onun hayatını biraz ‘yaşayın’, gerçek bir Moğol yurtunda geleneksel et yemeklerinin tadına bakın. Ondan sonra da tıpkı Cengiz Han gibi Çin’e doğru ilerleyin, tren sizi Şilka ve Amur nehirlerinin yanından götürecektir. Burası Çin sınırına çok yakındır ve trene paralel Çin Seddi’nin nasıl uzandığını görebilir ve moğolların neden Çin’i ele geçiremediklerini anlayabilirsiniz.
Bir sonraki gün seyahatinizin en doğu noktası olan Habarovsk’u geçer ve son durak olan Vladivostok’a yaklaşırsınız. Trenden çıktığınızda içinize temiz hava çekin ve 10.000 kilometre yol aldığınızı ve sekiz saat kuşağı aştığınızın ayırdına varmaya çalışın. Bir hafta önce Moskova’daydınız şimdi ise Çin’e birkaç kilometre mesafedesiniz. Vladivostok’ta da görülecek yerler var. Ünlü denizaltı müzesini saymamız yeter. Ondan sonra ağır ağır havaalanının yolunu tutup, Moskova’ya geri dönebilirsiniz. Tabii aynı yolu tekrardan dönerken geçmek için gücünüz kalmadı ise.

Transsibirya demiryolunu geçmek için en iyi zaman dilimi mayıs ayı ile eylül arasıdır. En iyi yöntemi ise özel gezi trenleridir. Mesela ‘Zolotoy Orel’. Trendeki sınıflardan birini seçebilirsiniz: Altın, Gümüş, tek kişilik ya da iki kişilik tv’li, klimalı, duşlu ve tualetli kompartıman. Böyle bir trende yapılacak seyahat iki hafta sürer. Seyahat paketinde bütün büyük şehirlerin gezilmesi, geleneksel etkinliklere katılım, her türlü içecek ile üç öğün yemek, ayrıca otel yerleşimi dahildir. Böyle bir seyahat için en ucuz bilet 15498 USD, en pahallısı ise 25895 USD’dir. En yakındaki turlar 3 – 17 haziran, 28 temmuz – 11 ağustos, 25 ağustos – 8 eylül tarihlerinde düzenlenecek. Tur biletleri: www.otkrytie.ru sitesinden temin edilebilir.

Daha ucuz bir varyant da seçilebilir: №240E No’lu tren. Tek yön bilet ortak kompartımanda 7926 ruble, ayrı kompartımanda 14416 rubledir. Bu tren 6 gün 17 saatte Vladivostok’a varır.
Moskova-Vladivsotok hattında en hızlı tren ise №002М, ya da ‘Rossiya’dır. Bu tren son istasyona 5 gün 23 saatte varır. Tek yön bilet ortak kompartımanda 11720 ruble, ayrı kompartımanda 19091 rubledir. Lüks kompartımanda 35353 rubleye bilet alınabilir. Tabii ki bu tip trenlerde mola ve üç öğün yemek olmayacak. Bu trenler için bilet: www.dost.ru ya da www.tutu.ru Internet sitelerinden ayırılabilir. Tüm Transsibirya trenlerinin Moskova’dan Yaroslavkiy Tren Garı’ndan hareket ettiğini hatırlatalım.

Velhasıl zaman ayırın, biletinizi alın ve hayatınızın en uzun demiryolu seyahatine çıkın, kendi ‘Sibirya hikayenizi’ yaşayın. En önemli olanı ise yolda sakın aklınızı yitirmeyin!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder