Moskova

Moskova

22 Nisan 2012 Pazar

Müjde!.. Bahar Moskova’ya da geliyor…


M.Hakkı Yazıcı
mhyazici@yandex.ru
Kaynak: http://www.turkrus.com/


“Havalar düzeldi, bahar geliyor!”
“Bahar rötar yaptı; yine kar ve soğuk var.”
“Bahar geldi”, “geliyor…”, “Gelecek.”
“...Ve nihayet kışa veda!”
“Biraz çekinerek de olsa herhalde bu haftayı “kışa veda haftası” ilan edebiliriz!”

***
Son bir aydır Rusya’da bu haberler, gündemin önemli bir parçası ve bu başlıklarla yayınlanıyor. Herkes umutla artık güneşin yüzünü göstermesini bekliyor.
Rusların baharın gelmesi ve güneşin doğması, hayatın yeniden başlaması olarak yorumladıkları; kışın neşeli bir şekilde uğurlanması ve baharın sevinçle karşılanması anlamına gelen Maslenitsa (Масленица) Bayramı kutlanalı çok oldu, ancak güneşli havalar hala ortada yok.
Çok çetin bir kış geçirdik. Hatırlamak bile sinirlerimizi bozmaya yetiyor. Kışın başında Rus uzmanların bin yılın en soğuk kışı yaşanacak tahminleri belki de tuttu.
Neyse gelmiş geçmiş olsun; güzel, güneşli günlerin başlamasına az kaldı.

Her ne kadar takvimlere göre bahar, Mart ayının başında başlamış olsa da Moskova’ya gerçek baharın gelmesi bence fıskiyelerin resmi açılış tarihi… Yine aynı şekilde, Moskova, fıskiyelerin resmi kapanış tarihinde de güneşli günlere veda edecek.
Rusya’da hava koşulları da sanki ülkenin ağır bürokrasisine ve katı kurallara ayak uydurmuş durumda.
Güneşli günler, “Fıskiyeler açıl!” komutuyla başlıyor, “Kapan!” komutuyla da bitiyor.
Geçen sene, Moskova Belediyesi, şehirdeki 560 fıskiyenin 9 Ekim 2010 günü itibariyle kapatıldığını ve fıskiye sezonunun açılacağı gelecek yılın, yani bu yılın 30 Nisan 2011 tarihine kadar da bu fıskiyelerin çalışmayacağını bildirmişti.
Moskova’da normal koşullarda fıskiyeler, 30 Nisan -1 Ekim tarihleri arasında çalışıyor.
Bu, sıcak ve güneşli havalara kavuşma ve veda anlamında bir hafta önce ya da sonra da olsa pek şaşmayan bir durum.

***
Yaşasın, fıskiyelerin açılmasına az kaldı!.. Moskova’nın süsü fıskiyeler açılacak, parklardaki havuzlar suyla dolacak, havuzların çevresi bayram yerine dönecek.
Muhtemelen Moskova’daki ilk fıskiye, her zaman olduğu gibi Sovyet devrinin yadigarı, VDNH’daki sergi merkezinin bahçesindeki altın sarısı “Halkların Dostluğu” havuzunda açılacak.
Moskova, baharı başka bir coşkuyla karşılar. Son kar tepecikleri taşınır, sokaklar, caddeler, parklar temizlenir. Her yer boyanır. Fundalık topraklar getirilir, çiçekler ekilir. Tomurcuklar patlar, güzellikler arz-ı endam etmeye, Nehir gemileri (reçniye tramvayçiki) Moskova Nehri’nde salınmaya başlar. Moskova'nın parkları, meydanları el ele gezen aşıklarla dolar.
Bahar, güzeldir; ancak yüreğinizde de bahar varsa daha da güzeldir.

Güneş, parkları, meydanları dolduran, açılıp saçılan genç, güzel kızların üzerine ışıklarını keyifle salar. Güzel kızlar mı güneşi görünce açılıp saçılırlar, yoksa güneş mi onların güzelliklerini görünce coşup ışıklarını gönderir bilinmez…Belki de ikisi birden…Ama kesin olan şu ki, aralarında büyük bir aşk var.

***
Moskova’da şu sıralar bir faaliyet, bir faaliyet var ki hiç sormayın.
Bu tatlı telaşın bir başka sebebi de yaklaşan 1 Mayıs ve Sovyetlerin Nazileri tuşa getirdiği tarihin anısına kutlanan 9 Mayıs Pabeda (Zafer) Bayramı…
Bu iki bayram da Rusya’da her zaman coşkuyla kutlanıyor. Moskova, her sene bu bayramlara gelinlik bir kız gibi hazırlanır.
Ve tabii ki daça mevsimi başlayacak. Hafta sonları Moskovalıların büyük bir çoğunluğu, kahredici araç trafiğine rağmen, iş ve yaşam yorgunluğundan kaçıp, çevre bölgelerdeki daçalarına sığınacaklar. Korumalı mekanlarda, garajlarda bütün bir kışı saklanarak geçiren çiçekler, daçaların bahçelerindeki eski yerlerine yeniden kavuşacaklar.

***
Ancak dikkat, önümüzde uzun güneşli günler var diye sakın rehavete kapılmayın! Moskova’da yaşayanlara tavsiyemiz ciddi bir plan yapıp önümüzdeki birkaç ayı iyi değerlendirmeleri, güzel havalardan istifade her fırsatta kendilerini Moskova’nın güzelim parklarına atmaları… Yoksa kış kapıya dayanınca çok pişman olursunuz.
Kış aylarında karlı, bembeyaz, pamuklarla kaplanmış bir masal şehri görüntüsündeki Moskova, bahar ve yaz aylarında yemyeşil, bağı, bahçesi, parkı, suyu bol bir şehirdir. Gez gez bitmez.
Bir haftasonu Kolomenskoye Parkı’na, sonraki hafta sonu Sokolniki Parkı’na, daha sonraki hafta VDNH’ya….Ve devamla her hafta sonu sırayla Botaniçeskiy Sad’a, Neskuçnıy Sad’a, Lujniki’ye,… Gorki Park(Park Kulturi), ,Kuskova, Vorobyevi Gorı (Lenin Tepesi), Tsaritsino, Heykel Parkı ve İzmailova Parkı’na …Yoğun bir tempoyla her hafta bir yere gitmeye çalışsanız da yine de gidemediğiniz pek çok yer olacak; bir de bakacaksınız ki kış yeniden gelmiş.
Zira Moskovalıların dediği gibi, “Moskova'da. Kelebek ömürlü, kısacık bir yaz var. 'Moskova'da kış dokuz ay sürer, üç ay da yazı beklemekle geçer…Kemiksiz en fazla iki ay süren bu güzel zamanların tadını çıkarmak lazım.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder