Moskova

Moskova

13 Nisan 2011 Çarşamba

Devlet üniversitesi: "20 yılda zengin-yoksul uçurumu had safhaya çıktı"














“Aslında iki Rusya var. Birinde insanlar yurtdışına tatile gidiyor, tüketim tercihleri var. Diğerleri ise, 20 yıl öncesinden kötü yaşıyor.” Rusya’da veriler, Sovyetler Birliği’nin dağılışından bu yana ülkede zengin-yoksul uçurumunda yaşanan ciddi artışı gözler önüne seriyor. Yüksek Ekonomi Okulu’nun araştırması, son 20 yılda ülkede en zengin kesiminin gelirlerinin yarı yarıya arttığına, en yoksulların gelirlerinde ise yüzde 75 düşüş olduğuna işaret ediyor. İşte ayrıntılar:
Vedomosti gazetesinin haberine göre, Devlete bağlı Yüksek Ekonomi Okulu, “1989-2009 yılları arasında Rusya’da yaşam seviyesi” adlı araştırma raporunu yayımladı.

Rapora göre bu yıllar arasında Rusya’da toplumun en zengin yüzde 20’lik kesiminin gelirlerinde yüzde 50 artış olurken, en yoksul yüzde 20’lik dilimin gelirleri ise yüzde 75 azaldı.

Yüksek Ekonomi Okulu Müdürü Yevgeni Yasin, “Rusya’nın içinde aslında iki ayrı ülke var. Birinde insanlar yurt dışına tatile gidiyor, tüketim tercihinin ne demek olduğunu biliyorlar, diğerleri ise, 20 yıl öncesinden daha kötü bir yaşam sürüyor” değerlendirmesini yaptı.

Rapordan diğer bazı veriler şöyle:

-1989-2009 yılları arasında ülkede genel anlamda hizmet fiyatlarındaki ciddi artışa karşın, sinema, tiyatro, dinlenme tesisleri gibi yerlere gidebilenlerin sayısı yarı yarıya azaldı.

-Hane başına düşen televizyon sayısı 1’den 1,6’ya, bin kişi başına düşen otomobil sayısı 3’e yükseldi.

-Sigaraya, alkole, yerli otomobillere, giysi ve ayakkabıya harcanan kişi başı reel gelir sırasıyla 3,2, 2,88, 2,33 ve 2,26 kat arttı.

-Halkın yalnızca yüzde 20’lik kesimi için konutlara erişim 20 yıl öncesinden daha kolay hale geldi.

Kaynak: http://www.turkrus.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder