Moskova

Moskova

4 Nisan 2011 Pazartesi

Alaska'nın "üç kuruşa" satışının yıldönümü













Rusya’nın Alaska’yı ABD’ye satmasının 144’üncü yıl dönümünde konu yeniden gündeme geldi.

Rusya Alaska’yı ABD'ya kaç dolara satmıştı? Satmasa elinde tutabilir miydi? Satışta rüşvet döndü mü? Alaska’nın satışıyla ilgili uzun yıllardır en fazla dile getirilen söylentiler neler?

İşte Alaska’nın satışı hakkındaki ayrıntılar:
Bugün el atılmamış zengin petrol yataklarınının vatanı sayılan Alaska, 30 Mart 1867 tarihinde 7,2 milyon dolar karşılığında Rusya tarafından ABD’ye satıldı.

Rusya’nın Washington’daki Büyükelçisi, sabaha karşı dörtte satış anlaşmasını imzaladı. Çar II. Aleksandr zamanında yapılan satış sonrası, Rusya’da, Rusların yıllarca emeğinin geçtiği bu toprak parçasının “bu denli ucuza” gitmesine, ABD’de ise “işe yaramaz bir buz kütlesine bu kadar fazla para ödenmesine” tepki gösterildi.

Dönemin ABD Dışişleri Bakanı William H. Seward’ın satışta “aslan payını cebe indirdiği”, satışı organize eden Rusya ABD Büyükelçisi Eduard Stekl’in de çardan ayrıca mükafat aldığı öne sürüldü. Satıştan birkaç yıl sonra Alaska’da altın madenleri ile zengin petrol ve doğal gaz yatakları bulunması söylentileri daha da artırdı.

Uzmanların çoğu, Rusya satmasa bile ABD’nin Alaska’yı ele geçirmiş olacağı konusunda hemfikir. Bu fikre gerekçe olarak, 1823 yılında, dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Adams’ın, Rusya’nın Kuzey Amerika’daki koloniler üzerinde en ufak bir söz hakkı olmadığı açıklaması ve ABD’nin 24’üncü Dışişleri Bakanı William H. Seward’ın, “ABD’nin zamanla bütün gezegeni ele geçirmesini” öngören programı gösteriliyor.

Alaska’nın satışı konusundaki en popüler söylentilerden bazıları ise şöyle:

-ABD Rusya’dan Alaska satışının parasının tamamını alamadı. Çünkü parayı taşıyan gemi battı.

-Alaska aslında ABD’ye satılmadı, 99 yıllığına kiralandı. Fakat Sovyetler Birliği nedense geri almak istemedi.

-Satışta birçok ihlal yapıldı, Rusya istese Alaska’yı bugün geri alabilir.

Kaynak : http://www.turkrus.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder