Moskova

Moskova

27 Mart 2011 Pazar

"Stalin İmparatorluğu"nun sırları

Moskova mimarisinin ayrılmaz bir parçasının Stalin döneminde yapılan binalar olduğu bilinen bir gerçek. Ancak, “Stalinka” olarak adlandırılan bu yapılarla ilgili fazla ayrıntı bilinmiyor.

Sık yapılan bir yanlış Stalin türü binalarla kastedilenin Moskova’da yedi adet bulunan ünlü gökdelenler olduğunun sanılması. Bunlar kuşkusuz Stalin döneminin en ünlü yapıları, ancak asıl kastedilen bir kente damgasını vuran mimari tarzı. Genel olarak 1930-1950 arasında yapılan konutlara “Stalinka” adı veriliyor. “Stalinka”ları dış görünümleri açısından iki ayırmak mümkün: Kırmızı ve beyaz tuğlalarla yapılanlar ve bloklar halinde olanlar.

Binalar genelde dokuz katlı ve asansörlü oluyor. Binaların dış görünümüne “Stalin imparatorluk tarzı” diye tanımlanan mermer, geniş girişler ve büyük pencereler hakimdir. Bu çeşit binaların en güzel örnekleri Moskova Nehri’nin kenarında,Leninskiy, Leningradskiy ve Kutuzovskiy Prospekt’te bulunuyor.

Sovyeter Birliği’nin yıkılmasından önce “Stalinka”lar ülkenin en prestijli evleriydi ve üst düzey komutanlar, ünlü bilim adamları, sanatçılar, önemli görevlerde bulunan bürokratlar ve elbette Komünist Parti’nin yöneticileri bu evlerin neredeyse “doğal” ev sahibiydi. Emlak uzmanı Aleksey Şlenov’a göre bu tarz evler ikiye ayrılıyor. İlk gruptakiler 5-5.5 metrekare mutfağı bulunan nispeten küçük evler. Diğerleri ise 7.5 metrekarenin üzerinde mutfağı olan evler. Elbette “küçük Stalinka”lar sadece işçiler düşünerek yapılmıştı, büyükleri ise “elit” kesim. Büyük olanlarında da mutlaka hizmetçiler için odalar yapılırdı

Yıllar geçti, köprünün altından çok su aktı ama bir gerçek hala değişmedi: Stalin tipi büyük evler günümüzde de lüks sınıfına giriyor. Usadba emlak bürosundan Natalya Kats bu evleri genelde yabancıların ya da geçmişe özlem duyan Rusların aldığını belirtiyor ve “İlginç bir durum var. Kim alırsa alsın bu evlerde modern renovasyon yapmıyor. Zaten modern tarz bu evlere çok gitmiyor”diyor.

Peki bu evlerin fiyatı nasıl? Emlak uzmanı Aleksey Şlenov Leninskiy Prospekt’te dördüncü katta tek odalı bir “Stalinka”nın 16 milyon rubleye, yani 500 bin doların üstünde alıcı bulduğunu anlatıyor. Söz konusu evlerin aylık kirası ise ortalama 2 bin dolar civarında. En yüksek kira ise ünlü Tverksaya Caddesi’nde 14 bin dolarlık dört odalı ev.

Kaynak: http://www.moskovalife.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder