Moskova

Moskova

31 Mart 2011 Perşembe

Dünya Bankası: "Maaş artışında rekor kırıldı eski hastalıklara dikkat"

“Ekonomideki istikrara bağlı olarak önümüzdeki dönemde Rusya’da yoksulluk oranının daha da azalması bekleniyor.” Bu öngörü Dünya Bankası’na (DB) ait. “2011 ve 2012 yıllarında ülkede yoksulluğun azalma temposu kriz öncesine dönecek” denilen raporda, Rusya’da piyasa ekonomisine geçilmesinden bu yana maaşlarda en yüksek artışın kaydedildiğine dikkat çekildi. Bu arada "uyarılar" da var. İşte veriler:
Rusya’da ilk çeyrekte ortalama maaşın geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 700 dolara çıktığı aktarılan DB raporunda, “Bu, ülkede piyasa ekonomisine geçilmesinden bu yana kaydedilen en yüksek maaş” denildi.

Maaş artışı ve işsizlikteki düşüşün yoksulluk oranını 2010 yılı sonunda yüzde 12,7 seviyesine kadar gerilettiği belirtilen raporda, üretim verimliliğindeki artışın ülkede maaşların “rekor” düzeyde artmasını tetiklediği savunuldu.

Dünya Bankası, Rusya’da yoksulluk oranının 2011 yılı sonunda yüzde 11,2, 2012’de yüzde 10 seviyesine gerileyeceği tahmininde bulundu.

Raporda ayrıca, yüksek enflasyon ve yüksek gıda fiyatlarının yoksulluk oranına olumsuz etkide bulunabileceği öngörüldü.

Dünya Bankası'nın Rusya ile ilgili en önemli uyarısı, yüksek petrol fiyatları yüzünden kriz öncesi "kötü alışkanlılara" dönülebileceği, devlet harcamalarındaki artışın kontrolsüz büyüyebileceği, bunun enflasyonist etkisinin yüksek olacağı yönünde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder