Moskova

Moskova

31 Mart 2011 Perşembe

Rusya'da orta sınıfın profili: Orta yaşlı, üniversite mezunu, geliri 2 bin 500 dolar


Rusya'da "kapitalizmin omurgası" olması umuduyla palazlanması beklenen "orta sınıf" ne durumda? RBC ajansı, yaptığı son anketle Rusya’daki orta sınıfın profilini çizdi. Ankete göre, Rusya’da orta sınıf olarak tabir edilen kesimin büyük çoğunluğu orta yaşlı, yüksek öğrenim sahibi ve aylık geliri 70 bin ruble (yaklaşık 2 bin 500 dolar) civarında olan kişilerden oluşuyor. İşte her sektörün "yağlı müşteri" gözüyle baktığı orta sınıfın portresi:

Ankete göre, Rusya’da halkın yüzde 26,8’si kendini orta sınıfa dahil ederken, anket katılımcılarının yüzde 30,4’ü kendini bu sınıfa ait hissetmediğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 39,9’u ise “Rusya’da orta sınıf diye bir şey yok” dedi.

Anket katılımcılarının çoğu, orta sınıfın gelişiminin önündeki en büyük engeller olarak, tekelleşme, KOBİ’lere yeterli desteğin sağlanmaması, vergi yükü ve kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü gösterdi.

Kendini orta sınıfa ait hisseden anket katılımcılarının yüzde 46’sı, bu nedenlerden dolayı yurt dışına göç etmeyi düşünebileceğini, yüzde 14’ü ise göç etmeye kesin kararlı olduğunu söyledi.

Rusya’da devlet 2020 yılına kadar orta sınıfın nüfusa oranını yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyor.

Kaynak : http://www.turkrus.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder